Správy

Zaujímavý projekt: Zlepšiť má spoluprácu medzi našim krajom a maďarskou Pešťou

Dvojročný projekt, má zlepšiť spoluprácu medzi Nitrianskym krajom a maďarskou župou Pešť.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt: Zlepšiť má spoluprácu medzi našim krajom a maďarskou Pešťou
Zdroj: TASR

Zlepšiť spoluprácu medzi inštitúciami, ale i obyvateľmi Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) a maďarskej župy Pešť má projekt s celkovým rozpočtom 400 000 eur. Jeho hlavným cieľom má byť zlepšenie cezhraničnej spolupráce medzi obyvateľmi i regionálnymi a miestnymi samosprávami v oblasti výmeny skúseností strategického plánovania cezhraničného rozvoja v zóne Poiplia.

Cieľové skupiny projektu

Financovanie majú zabezpečiť zdroje z európskych fondov, oba kraje sa na ňom budú podieľať piatimi percentami. „Cieľovými skupinami sú občania NSK a Peštianskej župy s dôrazom na obyvateľov kontaktného územia Poiplie. Pozornosť bude zameraná aj na miestne samosprávy, na remeselníkov, malých farmárov, členov mimovládnych organizácií, združení, dôchodcov, marginalizované rómske komunity, aktérov rozvoja vidieka, odborníkov i podnikateľov,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Hlavné aktivity

Realizácia projektu má trvať dva roky. Jeho hlavnými aktivitami bude určenie spoločných čŕt, ale aj rozdielov pri rozvoji územia na slovenskej a maďarskej strane. Okrem analýz budú súčasťou aj terénne prieskumy, medziregionálna výmena skúseností a know-how o strategickom plánovaní regionálneho rozvoja. „Pôjde o rôzne analýzy existujúcich dokumentov rozvoja, workshopy, exkurzie i zhotovenie webovej stránky s priestorom pre vyhľadávanie projektových partnerov a sprístupnením regionálnych databáz,“ doplnil Guťan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM