Správy

História mestského parku je poriadne bohatá: Návštevníkov láka už vyše 150 rokov

Nitriansky park je vyhľadávanou zelenou oázou uprostred mesta. Jeho najstaršia časť vyrástla na zamokrenom ostrove Sihoť.

Ilustračný obrázok k článku História mestského parku je poriadne bohatá: Návštevníkov láka už vyše 150 rokov
9
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý bol ostrov

História nitrianskeho mestského parku siaha do prvej polovice 19. storočia. Park sa rozprestiera na ploche približne 20 hektárov a je vytvorený z troch častí z rôznych časových období. Najstaršou je Starý park – Sihoť, z maďarského Sziget, čo znamená ostrov. Spojovací park pokračuje okolo mestského letného kúpaliska.

Tretia časť zvaná Nový park sa rozkladá od dnešného Parku kultúry a oddychu až po rieku Nitra. Dnes už skrotená rieka sa kľukatila okolo Župného domu, rameno sa volalo Nitrička. Na ramene rieky pod hradom bolo prírodné kúpalisko, do Horného mesta sa dalo vstúpiť suchou nohou len po moste.

Pribudli rybníky

S úpravami rieky Nitra, ktorá obiehala mesto z troch strán, sa začalo v roku 1928. Práce rozčlenené do viacerých úsekov trvali desať rokov. Z mŕtveho ramena rieky vzniky aj tri vodné plochy v parku, Malá a Veľká Hangócka, ktoré spája potôčik a jazero Sihoť. Ponad malé jazero prechádza drevený oblúkový most. Veľká Hangócka je vyhľadávaným miestom rybárov. Od roku 2018 je fontána uprostred jazera opäť v prevádzke.

Žabia fontána a Žblnko

K najznámejším historickým prvkom mestského parku patrí Žabia fontána od sochára Júliusa Bártfaya z roku 1935. Súčasťou parku je už vyše 80 rokov, no posledné roky bol pohľad na ňu žalostný. Výrazne ju na začiatku roka 2018 poškodili popadané konáre zo susedného stromu. Podarilo sa ju však zachrániť. Doprostred fontány sa vrátil aj vodník Žblnko so svojou paličkou. Súčasťou fontány nebol vždy. Pribudol až v roku 1999. Jeho autorom je Jaroslav Košš.

Aktuálne radnica pripravuje revitalizáciu parku. Návrh ráta s obnovou detských ihrísk, mobiliáru, chodníkov a infraštruktúry ako celku. „Reč bola aj o zatraktívnení zvieracej obory a gazdovského dvora,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek. Okolie Žabej fontány chcú premeniť na rekreačnú zónu. Práce by sa mali začať už v budúcom roku.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Mestský park v Nitre počas pandémie koronavírusu
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM