Tímea Kamenická Kultúra

Zaujímavosti z knihy o Chrenovej: Tormošsko-slovenský slovník aj unikátna ilustrácia

Vydanie knihy o Chrenovej sa blíži a známe sú nové informácie. Aké unikáty budú súčasťou publikácie sme sa dozvedeli priamo od autorov knihy.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z knihy o Chrenovej: Tormošsko-slovenský slovník aj unikátna ilustrácia
Zdroj: Dnes24.sk

O pripravovanej knihe Tormoš – Chrenová v zrkadle času sme vás informovali v článku, ktorého súčasťou bol rozhovor s jedným z autorov, Gabrielom Točkom. Známe sú však nové informácie.

Na 597 stranách sa dočítate o výstavbe sídliska aj o dejinách chrenovského športu. Kniha bude rozdelená na 23 kapitol, ktoré nahliadnu do života obyvateľov sídliska. Ako bývali, čo jedli, ako sa obliekali, ale aj to, aké tu boli krčmy či obchody.

Unikátny vizuál

Obrazovú časť tvorí viac než tisíc fotografií, pohľadníc, plánov či máp. Mnohé z nich sú vzácne a zatiaľ nepublikované, no jednu možno považovať za skutočnú raritu. Ide o ilustráciu vzhľadu obce z roku 1770, objavenú pri prípravách tejto publikácie.

V knihe budú po prvýkrát predstavené aj úryvky z Tormošsko – Slovenského slovníka, ktoré spracoval v osemdesiatych rokoch chrenovský pedagóg Štefan Polin.

Medená medaila

Súčasťou knihy je aj medená medaila s motívom sv. Martina, ktorý pochádza z obecnej pečate zo začiatku 19. storočia. Nájdete ju v obale knihy. Imrich Točka vysvetľuje: „O existencii tormošskej obecnej pečate máme hodnoverný údaj z roku 1772, kedy prišlo k sporu obce so župnou vrchnosťou, ktorá jej následne právo používať obecnú pečať odňala. Z niekoľkých zachovalých odtlačkov pečate v červenom vosku pochádzajúcich z konca 18. storočia a z prvej polovice 19. storočia ju možno pomerne presne opísať. Jej hlavným obsahom bol v strede zobrazený motív Almužny sv. Martina.“

Aj novodobá Chrenová

Knihou chcú autori zaujať nielen pamätníkov Tormoša, ale aj súčasných obyvateľov sídliska. Okrem histórie teda publikácia mapuje aj posledné roky života Chrenovej. „Zdokumentovali sme aj najzaujímavejšie udalosti posledných dekád, výstavbu nového sídliska, masové zhromaždenia, život sídliska počas výstav Agrokomplexu, koncerty, klubovú scénu a športové podujatia,“ objasňuje Gabriel Točka.

Foto: Gabriel Točka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM