Správy

Zatvorenie škôl bolo NEVYHNUTNÉ: Rodičia deti testovali, až keď mali príznaky

Lockdown požadované výsledky zatiaľ nepriniesol a čísla naďalej dramaticky stúpajú. Regionálni hygienici z Nitry vysvetľujú, prečo je nevyhnutné zatvorenie škôl.

Ilustračný obrázok k článku Zatvorenie škôl bolo NEVYHNUTNÉ: Rodičia deti testovali, až keď mali príznaky
Zdroj: TASR/František Iván

Odborníci i verejnosť sa zhodujú, že deti, ktoré sú našou budúcnosťou, trpia z nás všetkých najviac a budú vystavené najťažším dopadom pandémie ochorenia COVID-19.

Napriek snahe hygienikov, sa takmer 21-tisíc žiakov zo škôl v okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce tento rok do lavíc už nevráti.

Od 9. do 17. decembra sa budú musieť učiť z domu a následne od 18. decembra do 9. januára 2022 budú mať Vianočné prázdniny.

Školy by sa mali opäť otvoriť až 10. januára 2022.

„Uvedený návrh bol konzultovaný s mnohými riaditeľmi škôl a školských zariadení, ktorí mu vyjadrili plnú podporu a súhlasné stanovisko. Po skúsenostiach z aktuálnej vlny sú pripravení na posledných pár dní pred začiatkom zimných prázdnin operatívne prejsť na dištančné vzdelávanie žiakov na 2. stupni základných škôl a na stredných školách,“ stojí v stanovisku RÚVZ v Nitre.

Chrániť zdravie

Na dištančnú formu vzdelávania prechádzajú od štvrtka 9. decembra okrem 2. stupňa základných škôl a stredných škôl aj gymnáziá, stredné športové školy, konzervatóriá, školy umeleckého priemyslu, základné umelecké školy, jazykové školy, stredné školy, praktické školy, odborné učilištia pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, 2. stupeň základné školy pre žiakov s nadaním, stredné školy pre žiakov s nadaním, centrá voľného času a iné prevádzkarne, v ktorých sa prevádzkuje živnosť výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže.

Zatvorenie škôl by malo pomôcť zvrátiť zlú epidemiologickú situáciu v regióne.

„Hlavnou náplňou, ale aj poslaním RÚVZ v Nitre je chrániť predovšetkým verejné zdravie obyvateľov regiónu, ktorý je v jeho územnej pôsobnosti. Pokiaľ to bolo v silách odborných pracovníkov RÚVZ v Nitre, zabezpečovali sme proti-epidemické opatrenia v školách najmenej bolestivým spôsobom tak, aby deti mohli chodiť do škôl,“ uvádza RÚVZ v Nitre.

Práve deti a mládež sú podľa hygienikov najsilnejším vektorom šírenia koronavírusu.

Prečo je to tak? Vysvetlenie hygienikov si môžete prečítať na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM