Rastislav Búgel Samospráva

Zastupiteľstvo schválilo zámer odpredaja bývalej materskej školy: Poslanci upozornili na nedostatok vlastných škôlok!

Nitrianski mestskí poslanci schválili zámer predaja budovy bývalej Materskej školy Javorová. Súkromná spoločnosť Orpheus Production tu chce zriadiť súkromnú jazykovú základnú a materskú školu.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo schválilo zámer odpredaja bývalej materskej školy: Poslanci upozornili na nedostatok vlastných škôlok!
Foto: Rastislav Búgel

Budova bývalej Materskej školy Javorová je už dlhšiu dobu nevyužívaná. Súkromná spoločnosť Orpheus Production tu chce zriadiť súkromnú materskú a základnú jazykovú školu. Poslanci sa prvom tohtoročnom zastupiteľstve schválili zámer na odpredaj budovy bývalej materskej školy.

Splácať by mali desať rokov

Spoločnosť Orpheus Production žiadala mestské zastupiteľstvo o odpredaj budovy materskej školy za cenu podľa posudku. „Odbor majetku odporúča odpredaj budov za cenu podľa znaleckého posudku v hodnote 360 341 eur a prenájom na dobu neurčitú s výpovednou lehotou 3 mesiace,“ stojí v materiáloch, ktoré poslanci prerokovali. Spoločnosť chce túto sumu splácať v mesačných splátkach po dobu desiatich rokov. Budovy by sa stali majetkom spoločnosti až po splatený celej sumy. Pozemky, na ktorých dve budovy stoja, by si spoločnosť chcela prenajať za najnižšiu možnú sumu, ktorú povoľuje všeobecne záväzné nariadenie mesta.

Spoločnosť tu chce zriadiť súkromnú materskú a základnú školu. Vyučovať by tu mali 70 detí v materskej a 180 detí v základnej škole.

Niektorým poslancom sa návrh nepozdáva

Zámer odpredaja sa nepozdával niekoľkým poslancom mestského zastupiteľstva. Marta Rácová povedala: „Nepáčia sa mi podmienky v tomto materiály. Podľa mňa sú šité pre tento záujem.“ Zároveň počas diskusie k prejednávanému materiálu upozornila na nedostatok miest v nitrianskych škôlkach. „Potrebujeme ďalšiu škôlku a na tom by sme sa mali ujednotiť,“ povedala v diskusii Rácová.

Poslankyňa Kolenčíková však upozornila, že pokiaľ by spoločnosti Orpheus Production zámer so súkromnou školou nevyšiel, budova by ostala mestu, ktoré by ju mohlo využiť na sprevádzkovanie vlastnej škôlky.

Podľa poslanca Kretera by malo mesto postupne žiadať spoločnosť o odkúpenie pozemkov, na ktorých budovy bývalej škôlky stoja. „Dopustili sme predaj škôlok. Potrebujeme peniaze na ich nové dobudovanie,“ povedal v diskusii k materiálu Kreter.

Poslanci zámer schválili

Zámer na odpredaj budovy spoločnosti Orpheus Production napokon poslanci schválili. O samotnom odpredaji bývalej materskej školy sa rozhodne na najbližšom zasadnutí mestského parlamentu.

Foto: ilustračné

Memoriál Erika Chlpíka
37
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Bývalá MŠ Javorová
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM