Rastislav Búgel Hokej

Prvý zápas veľkého hokejového finále: Pozrite si ZOSTRIH naj momentov zápasu

Súboje o hokejového majstra Slovenska sa začali. V prvom zápase série si víťazstvo pripísali Košice.

Ilustračný obrázok k článku Prvý zápas veľkého hokejového finále: Pozrite si ZOSTRIH naj momentov zápasu
Zdroj: TASR

Vstup do stretnutia vyšiel domácim hráčom, ktorí sa po 61 sekundách hry ujali vedenia, potom ako Cebák prestrelil hosťujúceho brankára – 1:0. „Oceliari“ hýrili aktivitou, pozornosť Kristana vzápätí preveril Sojčík, o minútu neskôr v početnej výhode o jedného hráča i Bicek so Štrbákom, stav sa však nezmenil. Hostia z Nitry po prvý raz pohrozili v 7. minúte, keď sa z pravej strany natlačil do zakončenia Segľa, Staňa si dal pozor. O štyri minúty neskôr košický gólman zlikvidoval dobrú šancu Mráza a po nej musel zasahovať i pred dobiedzajúcim Piačkom. Nitra sa dočkala vyrovnávajúceho gólu v 13. minúte, keď košická defenzíva zabudla na voľného Tománka, ktorý si Staňu položil na ľad a aj s prispením šťastia skóroval – 1:1. Už o minútu neskôr si pred Kristana nakorčuľoval spoza bránky Pašek a šikovnou strelou k bližšej žrdi sa ho snažil prekvapiť. „Corgoni“ boli blízko ku gólu v 16. minúte, paradoxne v oslabení, Tománek tentoraz zoči-voči Staňovi nepochodil. Z následného protiútoku nechal vyniknúť Kristana Marcinko. Košičania stupňovali tempo a odmenou im bol druhý gól zo Spilarovej hokejky, ktorý zužitkoval presilovú hru 5 proti 4.

Hostia dorovnali

Do druhej tretiny nastúpili obidve družstvá s pozornou defenzívou, dobre bránili stredné pásmo a hrozili po rýchlych brejkoch. Do prvej väčšej šance sa dostali v 28. minúte hostia, keď Lukáš Novák počas päťminútovej presilovky trafil presúvajúceho sa Staňu. O niekoľko sekúnd neskôr Kováčik z tesnej blízkosti prestrelil bránku. V polovici stretnutia sa dostali v oslabení k zakončeniu i domáci, so strelou Marcinka si nitriansky brankár dokázal poradiť. V ďalšom priebehu sa hra prelievala z jednej strany na druhú, aj vďaka hre štyroch proti štyrom, obidve mužstvá pálili z každej pozície, gólmani si však do tých držali čisté kontá v rámci druhej dvadsaťminútovky. V 35. minúte sa ocitol pred Staňom osamotený Tománek, po sérii kľučiek ho však neprekonal. V závere druhej tretiny mali domáci hráči k dispozícii presilovú hru 5 proti 4, v ktorej však inkasovali druhý gól. Do úniku dvoch proti jednému sa dostali Lukáš Novák s Lelkešom a druhý menovaný vymietol pravý horný roh košickej bránky – 2:2.

Nitra vybojovala predĺženie

Tretie dejstvo odštartovala dobrá príležitosť Richarda Jenčíka, ktorý nedokázal prekonať Kristana. Čo sa nepodarilo Jenčíkovi, tak zrealizoval v 43. minúte Štrbák, ktorý bekhendom iba nahodil puk na bránku súpera a ten na prekvapenie Kristana skončil v jeho sieti – 3:2. O tri minúty neskôr tvrdo pálil Chovan, nitriansky brankár s prispením obrany situáciu vyriešil. Na opačnej strane sa ocitol v podobnej situácii Stümpel, Staňa vytiahol zákrok lapačkou. V ďalšom priebehu sa dostal do troch streleckých príležitostí Jenčík, ani raz sa mu nepodarilo prekonať Kristana. V 54. minúte nedokázal Kováčik zužitkovať prihrávku Kováčik, pred nitrianskou bránkou o minútu neskôr zahodil tutovku Jenčík, ktorý trafil iba ľavý betón ležiaceho Kristana. Tri minúty pred koncom duelu vyrovnal na 3:3 Henrich Ručkay, ktorý po prihrávke brata Jakuba zakončoval do odkrytej časti košickej bránky. V závere mal ešte šancu hosťujúci Chrenko, Staňa podržal svoj tím. V riadnom hracom čase sa nerozhodlo a na rad prišlo predĺženie.

Rozhodli nájazdy

V ňom mal v 62. minúte obrovskú šancu Spilar, ale v dobrej pozícii netrafil priestor nitrianskej bránky. Na opačnej strane mohol strhnúť víťazstvo na stranu hostí Tománek, Staňu neprekonal. O víťazstve Košíc rozhodol v štvrtej sérii samostatných nájazdov Bartoš.

HC Košice – HK Nitra 4:3 pp a sn (2:1, 0:1, 1:1 – 0:0, 1:0)

Góly: 2. Cebák (Bartoš), 17. Spilar (Bartoš, Štrbák), 43. Štrbák (Češík, Hrnka), rozhod. samostatný nájazd premenil Bartoš – 13. Tománek (L. Novák, Ordzovenský), 39. Lelkeš (L. Novák, M. Novák), 57. H. Ručkay (J. Ručkay, M. Novák)

HC Košice - HK Nitra 4:3 psn
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM