Rastislav Búgel Samospráva

Zamýšľali ste sa nad ich osudom? Vieme, kde skončia vianočné stromčeky z Nitry!

Vianočné stromčeky môžu Nitrania ešte stále umiestňovať ku kontajnerom na komunálny odpad, odkiaľ budú odvážané priebežne. Pozrite, ako môžete pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Zamýšľali ste sa nad ich osudom? Vieme, kde skončia vianočné stromčeky z Nitry!
Foto: Stanislav Černák

Pri stojiskách kontajnerov na nitrianskych sídliskách sa v týchto dňoch začínajú hromadiť vyhodené vianočné stromčeky. Podľa slov riaditeľa Mestských služieb NitraJozefa Chrenka sú postupne zvážané do kompostárne. Ako pripomenul, najrýchlejšie sa dá zbaviť stromčeka tak, že ho jeho majiteľ odvezie do jedného zo zberných dvorov, prípadne rovno do mestskej kompostárne.

Štyri dvory

„Zriadené sú štyri zberné dvory. Jeden je v areáli Mestských služieb Nitra na Tehelnej ulici, druhý v areáli Nitrianskych komunálnych služieb na Nábreží mládeže. Ďalší je na Braneckého ulici a štvrtý v bývalých kasárňach pod Zoborom. Tí, ktorí nemajú možnosť odviesť stromček do zberného dvora, môžu ho samozrejme odložiť aj ku stojisku kontajnerov, odkiaľ ho naši zamestnanci odvezú,“ povedal Chrenko.

Zbierať budú priebežne

Mestské služby neurčili žiadny konkrétny termín, do ktorého je možné stromčeky ukladať ku kontajnerom alebo odvážať do zberných dvorov. „Budeme ich zbierať priebežne, pretože sa nám stáva, že nájdeme vyhodený vianočný stromček aj v máji. Okrem toho už nebývajú v takom počte ako pred niekoľkými rokmi, kedy ich boli na sídliskách po Vianociach celé haldy. V poslednom čase ich je stále menej,“ povedal Chrenko.  

Bez ozdôb

Všetky vianočné stromčeky nakoniec skončia v kompostárni, kde sa štiepkujú a po pridaní ďalšej zelenej hmoty sa z nich vyrába substrát určený na oživenie pôdy. Problémy pri kompostovaní však spôsobujú ľudia, ktorí často vyhadzujú stromčeky aj s vianočnými ozdobami. „Tie sa potom musia ťažko odstraňovať. Preto by som chcel požiadať ľudí, aby na zberné dvory a ku kontajnerom nosili očistené stromy bez ozdôb a pozlátok,“ dodal Chrenko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM