Samospráva

Zamestnanci mesta by si mohli prilepšiť: Dostávať by mali odmeny a príplatky

Poslanci chcú motivovať mestských zamestnancov v práci. Po novom by mohli dostávať stabilizačný príplatok či garantovanú odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci mesta by si mohli prilepšiť: Dostávať by mali odmeny a príplatky
Zdroj: Dnes24.sk , Pexels.com

Stabilizačné príplatky, odmeny i dochádzanie do práce zadarmo by mohli byť v budúcnosti benefity, ktoré budú motivovať ľudí, aby pracovali pre mesto Nitra. O opatreniach už rokovali aj mestskí poslanci, ktorí na svojom októbrovom rokovaní odporučili primátorovi Marekovi Hattasovi, aby výhody pre zamestnancov zaviedol.

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, medzi benefitmi by mal byť stabilizačný príplatok vyplácaný za každý odpracovaný rok, garantovaná odmena vyplácaná raz za polrok, motivačná odmena za osobnú účasť zamestnanca na obsadení dlhodobo požadovaného pracovného miesta i zápočet pracovného času pri preukázateľnom použití mestskej hromadnej dopravy (MHD) alebo zdieľanej nemotorovej dopravy pri nástupe na pracovisko.

Prečítajte si tiež

Zvýšenie záujmu

Podľa mestského poslanca Igora Kršiaka, ktorý materiál vypracoval, je jeho návrh začiatkom diskusie o tom, ako zlepšiť postavenie ľudí, ktorí pre mesto pracujú. „Toto berme zatiaľ iba ako možnosť baviť sa o tom, čo zavedenie takýchto benefitov do praxe spôsobí. Je to, samozrejme, kompetencia vedenia mesta a úradu. Myslím si však, že takéto opatrenia sú v záujme podpory zamestnávania takých ľudí, ktorí nám odchádzajú. Či už sú to kuchárky, školníci, mestskí policajti. Práve zamestnanecké benefity by mohli naštartovať záujem pracovať pre toto mesto,“ skonštatoval Kršiak.

Bezplatná MHD

Jeho návrh doplnil viceprimátor Peter Mezei, ktorý chce do výhod pre pracovníkov mesta zaviesť aj bezplatnú MHD pri dochádzaní do práce. „A rovnako chcem podporiť aj mobilitu pri dochádzania na bicykli, a to zakúpením desiatich elektrobicyklov, ktoré by mohli využívať naši pracovníci,“ uviedol. „Tento materiál má vrátiť nádej zamestnancom, že vedenie mesta má záujem o zlepšenie ich finančného zabezpečenia,“ doplnil ho Kršiak.

Podľa jeho slov by prípadné zavedenie výhod pre ľudí pracujúcich pre mesto bolo, aj napriek zvýšeným finančným nákladom, pre Nitru výhodné. „Boli vznesené názory, že takéto benefity neúmerne zaťažia rozpočet mesta a mzdový fond. Ale toto všetko má viesť k zrovnoprávneniu odmeňovania, motivovania zamestnancov a aj k istému ‚preoraniu‘ pracovných pozícií, ktoré boli v minulosti vytvorené a dnes sa už len notoricky udržujú,“ dodal Kršiak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM