Lenka Káčerová Kultúra

Zákony džungle platia aj v Starom divadle

Staré divadlo Karola Spišáka v piatok 8.1. 2010 uviedlo premiéru inscenácie na motívy románu Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí. Netradične spracovanie príbehu o „vlčom dieťati“ Mauglím malo úspech najmä u najmenších.

Mauglí, ľudské mláďa, ktoré vyrastalo s vlkmi, medveďom Balúom, leopardom Baghírou. Unikal pred prvým vrahom v džungli, požieračom ľudí, tigrom Šer Chánom. Stretával opice – Bandari, ktoré sa ako jediné neriadia zákonmi džungle, nemajú vlastnú reč, rapocú len ukradnuté slová, vystatujú sa, klebetia a bláznia sa… Jediný, koho sa Bandari boja, je skalný had Kaa. On je stelesnením všetkého, čoho sa opice v džungli boja, nikto nepozná hranicu jeho sily a nikto sa mu nemôže pozerať do očí. V predstavení boli využité bábky, masky, skutočné výrazové techniky, ale aj audiovizuálne prvky. Čiernodivadelná vizuálno – hudobno – pohybová impresia priláka do Starého divadla mladšie aj staršie ročníky. Ak ste zmeškali včerajšiu premiéru, ďalšie predstavenie je pre vás pripravené v nedeľu 10.1. o 15:00. Informácie o nasledujúcich predstaveniach nájdete na stránke www.staredivadlo.sk alebo v našom kalendári.

ZÁKON DŽUNGLE, ktorý nikdy nič bez dôvodov nenariaďuje:

  • Zakazuje zverom zabiť človeka, iba keby chceli ukázať mláďatám, ako sa zabíja, aj to len mimo lovísk svojej svorky alebo plemena.
  • Podľa zákona džungle zabiť mláďa je hanebnosť!
  • Zákon džungle jasne hovorí, že každé nové mláďa sa musí predviesť na poradnom zhromaždení, aby ho ostatní vlci spoznali. Po prehliadke môžu potom vĺčatá voľne behať, kde sa im zapáči, a pokým mláďa nezabije prvého srnca, nesmie ho žiaden dospelý vlk svorky zabiť. Pristihnutý vrah by neušiel trestu smrti!
  • Zákon džungle je záväzný pre jaždého!

Odteraz bude záväzný aj pre človeka…

Foto: Juraj Schramek

Kniha dzungli
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM