Rastislav Búgel Kultúra

Zájdite do bývalých kasární: Počas osláv uvidíte pozostatky vzácneho kostola

Pozostatky základov veľkomoravského a románskeho kostola v Nitre predstaví Archeologický ústav SAV počas osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Ilustračný obrázok k článku Zájdite do bývalých kasární: Počas osláv uvidíte pozostatky vzácneho kostola
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

„Odkrývanie týchto základov sa v súčasnosti realizuje. Chceme, aby verejnosť videla, čo z týchto vzácnych reliktov zostalo a zároveň, aby sme aj my vedeli, čo je do budúcnosti možné prezentovať. Odkrytie základov a zistenie ich stavu nám umožní pripraviť potenciálny projekt na prezentáciu v budúcnosti,“ uviedol riaditeľ AÚ Matej Ruttkay. Súčasťou prezentácie základov kostola bude panelová výstava výsledkov doterajších archeologických výskumov na Martinskom vrchu i predstavenie ďalších možností využitia tohto územia. Atmosféru podujatia bude dotvárať dobová hudba, vystúpenia družín prezentujúcich život vo veľkomoravskom období i slovanská hostina.

Krátkodobá prezentácia

Unikátna stavba Kostola sv. Martina sa nachádza na Martinskom vrchu, v areáli bývalých vojenských kasární pod Zoborom. Stavba je spájaná s počiatkami kresťanstva na našom území. Intenzívnejšie výskumné práce sa v tejto lokalite realizovali v 60. rokoch, keď na tomto mieste archeológovia objavili zvyšky po staršej stavbe. Revízny výskum v roku 2005 potvrdil existenciu staršieho veľkomoravského kostola. Zvyšky sakrálnej stavby sú zasypané, archeológovia ich odokryjú špeciálne pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. „Zatiaľ pôjde len o ich krátkodobú prezentáciu,“ upozornil Ruttkay. Po nej bude podľa jeho slov potrebné základy kostola zastabilizovať a rozhodnúť, čo s nimi ďalej. Bývalé kasárne previedol štát v roku 2008 na viaceré subjekty. Časť budov patrí Archeologickému ústavu, časť Mestu Nitra a väčšina pozemkov bola vrátená Biskupstvu Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM