Rastislav Búgel Samospráva

Začal sa zber vianočných stromčekov: Podľa Mestských služieb ich často nachádzajú aj v júni

Nitrianske mestské služby už začali so zberom vianočných stromčekov. Ako uviedol riaditeľ podniku Jozef Chrenko, momentálne ešte nie je vypracovaný presný harmonogram odvozu a stromčeky sa zbierajú z tých miest, kde sa po sviatkoch začali hromadiť.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa zber vianočných stromčekov: Podľa Mestských služieb ich často nachádzajú aj v júni
Foto: Rastislav Búgel

„Reagujeme na podnety občanov, prípadne na informácie, ktoré nám dá priamo z terénu náš technik,“ uviedol Chrenko. Mestské služby Nitra budú systematicky odstraňovať vianočné stromčeky z ulíc hlavne vo februári a v marci.

„Ale, samozrejme, aj neskôr. Každý rok sa vyskytnú ľudia, ktorí vyhodia stromček až v máji a našli sme ich pri kontajneroch aj v júni,“ hovorí Chrenko.

Ako pripomenul, vianočného stromčeka sa môžu ľudia zbaviť tak, že ho odnesú k stojisku kontajnerov, prípadne ich zavezú do niektorého zo zberných dvorov.

Všetky vyzbierané stromčeky napokon skončia v mestskej kompostárni. Tam sa menia na štiepku a po pridaní ďalšej zelenej hmoty sa z nich vyrába substrát určený na oživenie pôdy. „Problémy pri kompostovaní nám spôsobujú ľudia, ktorí často vyhodia stromček aj s vianočnými ozdobami. Tie potom naši pracovníci musia prácne odstraňovať. Preto je potrebné, aby ľudia ku kontajnerom nosili iba stromy bez ozdôb a pozlátok,“ dodal Chrenko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM