Rastislav Búgel Rôzne

Zábery, z ktorých puká srdce: TAKTO sa bagre pred deviatimi rokmi zahryzli do budov starých mlynov

Búracie práce v roku 2006 sú stále nepríjemnou spomienkou pre mnohých obyvateľov mesta pod Zoborom. Za obeť im padli pôvodné budovy historických mlynov.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, z ktorých puká srdce: TAKTO sa bagre pred deviatimi rokmi zahryzli do budov starých mlynov
Zdroj: TASR

Budovy mlynov a cestovinární v centre mesta boli neoddeliteľnou súčasťou koloritu Nitry. V roku 2006 však prišiel postupný koniec pre historickú dominantu. V Nitre vznikol v roku 1863 parný mlyn Arpád. Ten bol dlhodobo najväčším a najstarším závodom pod Zoborom. Parný mlyn však dlho nevydržal, no prevádzku tu obnovil rakúsky podnikateľ Back.

Mlynu patrilo ďalších sedem budov, ktoré zaberali plochu viac ako 6600 m2. Denná produkcia bola na svoju dobu vysoká. Zomlelo sa tu približne 500 metrických centov obilia. V roku 1922 prišla pohroma.

Mlyn Arpád vyhorel, no v tom istom roku sa ho podarilo obnoviť a zrekonštruovať. Rozšírila sa jeho prevádzka a mlelo sa tu približne 4000 vagónov obilia. Stal sa najmodernejším parným mlynom na území Slovenska. Mlyn ukončil v 90.rokoch svoju prevádzku a jeho budovy chátrali.

V roku 2006 získal majiteľ budov od mesta búracie povolenie a na scénu nastúpili ťažké stroje. Tie sa neľútostne prehrýzli všetkými pôvodnými stavbami. Ušetrené neostali ani silá. Začiatok výstavby obchodného centra Mlyny bol na programe počas augusta 2007. Presklená budova bola otvorená pre verejnosť v septembri 2009. V roku 2015 bola otvorená druhá etapa projektu, ktorá priniesla filmový multiplex.

Čítajte tiež:

Pamätáte sa ešte? Pred 11 rokmi začala výstavba Centro Nitra demontážou obchodného domu Remek

Archívne fotografie: TAKTO pred 13 rokmi búrali skelet na Klokočine, nahradili ho supermarkety

Zábery, z ktorých puká srdce: TAKTO sa bagre pred deviatimi rokmi zahryzli do bu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM