Tímea Kamenická Rôzne Rôzne

Zábavy, živá hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Nitrania za socíku vedeli baviť

V minulom storočí sa Nitrania baviť vedeli a bolo jedno, či v kaviarni alebo vinárni. Na tieto podniky si spomína každý skôr narodený obyvateľ nášho mesta. Viaceré fungujú dodnes, no niektoré už žijú iba v našich spomienkach.

Ilustračný obrázok k článku Zábavy, živá hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Nitrania za socíku vedeli baviť
Zdroj: Dnes24.sk

Mladosť

Reštaurácia s kaviarňou sídlila na Štúrovej ulici. Na obedné menu tam chodili ľudia z celej Nitry. „Pamätám si, že tam pracovali starí čašníci. Aspoň vtedy, ako mladej mi to tak pripadalo,“ spomína Nitrianka Erika. „Na táckach mali nerezové polievkové šálky, z ktorých sa polievka nalievala do taniera. Často sa stávalo, že pooblievali zákazníkov,“ dopĺňa Erika. „Cez víkendy tu bývali aj svadby či stužkové,“ dopĺňa pán Tomáš z Nitry.

Hotel Slovan

Obľúbená reštaurácia, ktorú Nitrania radi navštevovali. Chodievali sem Ľudia aj po futbale na posedenie pri pivku či čapovanej kofole. Každý rok na 1. mája v nej otvárali záhradnú reštauráciu. „Bola tam obrovská terasa so skladacími stoličkami a hrávala tam aj hudba,“ hovorí obyvateľka Nitry. Hotel Slovan sídlil na mieste dnešného Hotelu Kapital.

Ponorka

V budove hotela Zobor, pôvodne hotela Stalingrad, sa nachádzal podnik, ktorý všetci nazývali Ponorka. Svojho času bola podľa miestnych najvychytenejším podnikom v Nitre. Nachádzala sa na pešej zóne na mieste, kde dnes sídli podnik Mexiko. Nitrania sa tam chodili vytancovať na diskotéku. Ako jeden z dvoch podnikov v Nitre, bola otvorená až do 3 rána. „Ponorka má svoju históriu, chodili tam ešte moji rodičia,“ spomína pán Tomáš.

U Špinavca

Špinavec je jedným z podnikov, ktorý sa zachoval dodnes na pôvodnom mieste. Bol to podnik nižšej cenovej kategórie a obyvatelia si sem radi chodili večer posedieť pri poháriku. „Podnik bol rozdelený na jedálenskú časť a časť, kde sa na „stojáka“ pilo,“ uvádza obyvateľ Gabo.

U potkana

Piváreň, ktorá bola obľúbeným miestom pre večerné posedenia s priateľmi bola dejiskom zaujímavých vecí. Nitran Gabriel si spomína na jednu z nich: „U potkana bol skôr podnik nižšej cenovej kategórie. Tam som raz videl, ako partia dávala piť alkohol kaprovi.“

PKO

PKO bolo akýmsi kultúrnym domom. Bývali tam kurzy šitia, ale chodievalo sa tam aj na diskotéky a zábavy. Časté boli plesy aj koncerty. V nedeľu sa tam obyvatelia stretávali na posedeniach pri čaji.

Športka

Športka bol podnik na Mostnej ulici, do ktorého chodievali najmä športovci. „Väčšinou, keď sme dohrali futbal, miniligu, šli sme si tam sadnúť na pivo,“ spomína Gabriel. Išlo o piváreň aj vývarovňu. „Chodilo sa tam na knedle a slovenské ľudové jedlá. Cez deň tam ľudia pili väčšinou len pivá a bolo tam dosť nafajčené,“ spomína Erika.

Interhotel

Na mieste bývalého Interhotela dnes sídli študentský domov. Boli však časy, keď bol Interhotel obľúbeným miestom na diskotéky, a to práve v Atlant bare, ktorý bol v zime častým miestom pre konanie plesov. V hoteli bol denný aj nočný bar. Organizovali sa tu aj plesy a zábavy. „Veľa ľudí sem chodilo na Silvestra. Bolo to obľúbené, lebo v dennom, nočnom bare aj v jedálni hrala iná hudba,“ hovorí pani Erika.

Nitran

Nitran bol poschodový. Bola tam veľká piváreň, reštaurácia a bar. Práve do baru chodievali vysokoškoláci na kávu a cigaretku počas prestávok. Tento bar všetci poznali pod názvom U králika, ktorý bol odvodený od pôvodných majiteľov. Bar sa nachádzal na hlavnej križovatke oproti obchodnému centru, kde dnes sídli banka.

Ako to v niektorých podnikoch vyzeralo si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Foto: Klub priateľov starej Nitry

Zábavy, živá hudba a dobré jedlo: Slávne podniky, v ktorých sa Nitrania za socík
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM