Monika Földešiová Rôzne

Z kasární sa bude ozývať brechot

Poslanci nitrianskeho zastupiteľstva budúci týždeň opäť otvoria otázku využitia časti areálu zoborských kasární, ktoré im prináležia od roku 2008. Tie im darovacou zmluvou venovalo Ministerstvo obrany SR.

O objekt bývalých vojenských kasární a nemocnice pod Zoborom prejavilo ešte v roku 2009 niekoľko subjektov, medzi nimi napríklad Divadlo Andreja Bagara, ktoré by časť z nich chcelo využiť na sklady, a tiež Univerzita Konštantína Filozofa. Tá by zriadila špecializovanú knižnicu a priestory pre školenia a výstavy, hovorilo sa aj o zámere niektorých študentov vybudovať nové Fórum mladých. V tomto období sa prejavil záujem aj o fitnescentrum, hudobný rockový klub, Európske centrum pre seniorov alebo aj hangár pre múzeum lietadiel. Keďže sú kasárne súčasťou ochranného pásma Mestskej pamiatkovej rezervácie, získal niekoľko budov aj Archeologický ústav SAV, niektoré z nich už podliehajú rozsiahlej rekonštrukcii. Vytvoriť by mal tzv. Klenotnicu s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska.

Už 26. mája budú však poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitre hlasovať o návrhu občianskeho združenia so sídlom v Trnave, ktoré by objekt využilo na výcvik záchranárskych psov. Táto výcviková základňa pracuje ako dobrovoľné združenie záchranárov – psovodov, ktorí sa zameriavajú pomoc obyvateľom postihnutých prírodnými katastrofami. Podobne ako v iných prípadoch, aj v tomto je cena za nájom symbolická, 10 €/rok, pričom náklady na energiu bude znášať nájomca. Okrem psov z výcvikovej základne by sa tam podľa agentúry TASR mali objaviť aj psy mestskej polície.

Zdroj: TASR, Nitra24 Foto: Ivo Fandel, Nitra24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM