Monika Földešiová Rôzne

Vzdelávacie centrá majú zvýšiť záujem žiakov o remeslá

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce podporiť kvalitu vzdelávania študentov v rôznych remeselných odboroch. V rámci siete stredných odborných škôl chce začať budovať centrá vzdelávania a odbornej prípravy.

Na základe rozhodnutia krajského zastupiteľstva vzniknú v Nitrianskom kraji tri takéto centrá. Jedno z nich bude zamerané na gastronómiu, druhé na stavebníctvo a tretie bude mať polytechnické zameranie. „Záujem o štúdium na stredných odborných školách klesá a zo strany rodičov a žiakov sú preferované hlavne gymnáziá. Na trhu práce nám tak chýbajú stovky remeselníkov, zatiaľ čo vysoké školy chrlia množstvo absolventov bez šance nájsť si zamestnanie. Preto je potrebné myšlienku vzdelávacích centier podporovať,“ vyhlásil krajský poslanec Zoltán Daniš.
Súhlasí s ním aj poslankyňa a predsedníčka komisie školstva Katarína Miškovičová, podľa ktorej s budovaním centier vzdelávania súvisí aj celková reorganizácia a zefektívnenie stredného školstva v kraji. Na základe prijatého uznesenia tak na Strednej priemyselnej škole Cabajská vznikne Centrum vzdelávania v stavebníctve. Tu sa podľa plánov NSK vybudujú nové dielne, výdajňa jedál a päť učební. Neskôr sa táto škola spojí so Strednou odbornou školou Nábrežie mládeže. Druhé vzdelávacie centrum, zamerané na gastronómiu, chce NSK vybudovať zlúčením kapacít Strednej odbornej školy potravinárskej a Strednej odbornej školy na Levickej ulici. Na jednom mieste by sa tak vzdelávali študenti v odboroch mäsiar, mäsiar – lahôdkar, pekár, cukrár, cukrovinkár – pečivár, biochemik mliekarskej výroby, kontrola potravín a študenti odborov kuchár, čašník, servírka a spoločné stravovanie. Poslanci okrem toho rozhodli aj o vzniku Centra polytechnického vzdelávania a odbornej prípravy. Vo všetkých troch prípadoch šlo o schválenie zámeru, ktorý sa bude neskôr podrobnejšie dopracovávať.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM