Rastislav Búgel Správy

Vysvedčenia pohľadom učiteľky: Koniec roka je poriadna drina, nechýbajú výkriky radosti a slzy smútku

Koniec školského roka deti vnímajú prevažne stresujúco. Posledné písomky a zaokrúhľovanie známok nie sú príjemnou záležitosťou pre väčšinu mládeže. O to väčšie vydýchnutie prichádza s prevzatím vysvedčenia.

Ilustračný obrázok k článku Vysvedčenia pohľadom učiteľky: Koniec roka je poriadna drina, nechýbajú výkriky radosti a slzy smútku
Zdroj: TASR

Na koniec školského roka sme sa pozreli očami triednej učiteľky na prvom stupni základnej školy. „Celý proces sa začína začiatkom júna, kedy deti píšu koncoročné písomky. Od tohto momentu sa celý učiteľský zbor nezastaví,“ prezradila nám učiteľka z prvého stupňa jednej z nitrianskych základných škôl.

Poriadna drina

Po zakrúžkovaní známok prichádza na radu agenda. "Známky z klasifikačného hárku treba nahodiť do počítača. S riaditeľom školy sa riešia pochvaly, pokarhania a znížené známky zo správania. Následne prichádza porada, na ktorej sa prerokováva klasifikácia – správanie a prospech. Vypisuje sa triedny výkaz,“ prezradila učiteľka.

Deň po koncoročnej klasifikačnej porade (pedagogická rada) sa tlačia vysvedčenia, uzatvárajú triedne knihy. V triedach sa následne odovzdávajú staré a preberajú nové učebnice. "Toto všetko sa deje počas posledného týždňa školského roku. Nechýba ani odovzdávanie zošitov a iných vecí, ktoré zostali v škole, späť žiakom,“ dodáva učiteľka zo základnej školy. Napokon príde deň „D“.

Nechýbalo utešovanie a slzy smútku

Pri odovzdávaní vysvedčení nie je u malých žiakov núdza o nefalšované prejavy radosti, no nechýbajú ani smutné pohľady detí, ktorým sa počas školského roka nedarilo práve najlepšie. „Tento rok za mnou prišli aj piataci, ktorých som ešte vlani učila. Priniesli mi kvety a čokoládu. Pochválili sa aj s vysvedčeniami. Niektorých som pre ich nie práve najlepší prospech musela utešiť. Deň pred odovzdávaním vysvedčenia sa prišli rozlúčiť deviataci, ktorí zo školy odchádzajú a na prvom stupni som ich učila. Pri tomto dojemnom stretnutí nechýbali ani slzy na oboch stranách,“ prezradila na záver učiteľka z jednej z nitrianskych základných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM