Rastislav Búgel Samospráva

Výstavba azylového domu mešká niekoľko mesiacov! Kapacita nocľahární postačuje

Kapacity nocľahární pre bezdomovcov v Nitre nebývajú naplno vyťažené ani počas mimoriadne chladných nocí. Situáciu v tomto roku by preto nemala skomplikovať oneskorená výstavba nového Azylového domu, ktorá má už niekoľkomesačný sklz.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba azylového domu mešká niekoľko mesiacov! Kapacita nocľahární postačuje

Ľudia bez domova môžu počas zimných mesiacov využívať služby denného útulku s kapacitou 32 osôb a nocľahárne pre 15 ľudí, ktoré prevádzkuje Mesto Nitra na Štúrovej ulici. V ich bezprostrednej blízkosti sa nachádza nízkoprahová nocľaháreň, ktorú prevádzkuje Diecézna charita. Jej kapacita je 24 pevných lôžok, prístelkami sa však dá navýšiť na 39 lôžok. Počas zimy v nej nocuje priemerne 30 ľudí.

Mesto Nitra sa rozhodlo vybudovať na Štúrovej ulici nový Azylový dom, pretože pôvodná budova nevyhovuje príslušným normám. Fungovať v ňom má denné azylové centrum a nízkoprahová nocľaháreň s kapacitou 100 lôžok. Azylový dom mal byť ukončený do konca augusta tohto roka.

Stavebné práce však meškajú. Primátor Jozef Dvonč v júli tohto roka uviedol, že meškanie spôsobili problémy s dodávateľom. „Realizátor, ktorý vyhral súťaž, už od nástupu neustále od mesta požaduje podpisovanie dodatkov, ktoré by celkovú vysúťaženú sumu zvyšovali. Odmietame tieto dodatky podpisovať a sme toho názoru, že pokiaľ sú víťazmi súťaže, mali by stavbu dokončiť,“ uviedol Dvonč. Projekt za približne 1,1 milióna eur je financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM