Monika Földešiová Rôzne

Vyššie cestovné za menej spojov

Onedlho by malo dôjsť k zmenám v Mestskej autobusovej doprave v Nitre. Radnica ešte v minulom roku avizovala, že pristúpi k opatreniam, ktoré znížia náklady na túto dopravu.

Náklady sa každým rokom zvyšujú, Mesto Nitra musí zaplatiť spoločnosti Veolia Transport Nitra 1.450.076 eur. Suma predstavuje stratu za výkony vo verejnom záujme vykonané v mestskej autobusovej doprave ešte v roku 2010. Radnica však momentálne na uhradenie tejto čiastky nemá v mestskej pokladni dosť peňazí. „Vzhľadom na vývoj v posledných rokoch sme urobili to, že z limitu, ktorý bol v rozpočte, sme ‚vytlačili‘ ďalších 500.000 eur. To znamená, že na autobusovú dopravu nepôjdu dva milióny eur, ale dva a pol milióna eur. Reálna potreba je však vo výške tri milióny dvesto tisíc eur,“ //povedal nitriansky primátor Jozef Dvonč. Je dosť možné, že túto pohľadávku** odkúpi ČSOB**. //„Náklady na túto finančnú operáciu v hodnote približne 50.000 eur bude znášať Veolia, ale takto im banka aspoň vyplatí peniaze naraz, čo by mesto nedokázalo. My potom budeme dlžnú sumu splácať banke v priebehu 12 mesiacov,“ vysvetlil Dvonč.

Náklady plánuje magistrát spolu so spoločnosťou Veolia Tranasport znížiť úpravou grafikonu. Tá sa bude týkať v prvom rade redukovania niektorých liniek, čo sa prejaví v menej komfortnom cestovaní. Nevylúčilo sa ani zvyšovanie cestovného.// „Zefektívnenie autobusovej dopravy je dôležité, aj za cenu kritiky od občanov. Ak však máme mať linky, kde v autobuse sedia dvaja ľudia, tak by bolo lepšie, aby išli taxíkom,“// uviedol primátor.

O úpravách sa momentálne rokuje. „Návrh úpravy bude predmetom rokovania v mestskom zastupiteľstve, preto konkrétne úpravy zatiaľ nebudeme uvádzať,“ vraví vedúci oddelenia komunálnych činností a životného prostredia Pavol Jakubčin. Výška cestovného je navrhnutá až v piatich alternatívach. Podľa Jakubčina by mala byť úprava grafikonu koncipovaná tak, aby minimalizovala počet zmenených liniek. „Aj v prípade úsporných opatrení ponecháme možnosť alternatívneho spojenia a nezhoršenia základnej obsluhy,“ tvrdí vedúci oddelenia komunálnych činností. Koncepcia úprav už bola predložená jednotlivým výborom mestských častí, na stoly poslancov v zastupiteľstve v podobe konečného návrhu by sa mala dostať až na najbližšom februárovom zasadnutí poslancov.

TASR, Nitra24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM