Správy

Vymýšľali originálny recept: Výsledkom projektu SPU je unikátne jedlo pre seniorov

Úlohou starších spotrebiteľov bolo vymyslieť originálny recept na jedlo bez obsahu živočíšnych prísad. Sledujte, aký produkt vznikol.

Ilustračný obrázok k článku Vymýšľali originálny recept: Výsledkom projektu SPU je unikátne jedlo pre seniorov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Výsledkom projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs – Zapojenie konzumentov do vývoja nového produktu, ktorý realizuje Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, je Senior Plus bielkovinová raňajková kaša.

Produkt s novou unikátnou receptúrou je výživovo presne modifikovaný pre skupinu ľudí nad 65 rokov s kľúčovými atribútmi, ako efektivita, priaznivý vplyv na zdravie, jednoduchá príprava či nezameniteľná chuť, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Obmedzila ich pandémia

Projekt je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie, a koordinovaný Varšavskou univerzitou. Na Slovensku je realizovaný prostredníctvom Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU a výskumného centra AgroBioTech.

Prvé aktivity projektu sa začali vlani, ovplyvnila ich pandémia ochorenia COVID-19. Pre obmedzenia sa aktivity projektu uskutočnili formou online kreatívnych seminárov.

Prečítajte si tiež

Originálny recept

Starší spotrebitelia premýšľali nad rastlinnými náhradami mäsa a bezmäsovými produktmi, ich úlohou bolo vymyslieť originálny recept na jedlo bez obsahu živočíšnych prísad.

Projekt EIT Food RIS CEL 2021 bude ďalej pokračovať náborom spoločností z potravinárskeho priemyslu prostredníctvom otvorenej výzvy a následnou sériou skupinových online diskusií v septembri až novembri, keď sa stretnú zástupcovia potravinárskych spoločností, obalových spoločností spolu s lokálnymi predajcami a maloobchodníkmi.

„Finálne stretnutie bude opäť venované kľúčovým zisteniam projektu, novým poznatkom a spoločnej diskusii medzi spotrebiteľmi a zástupcami firiem,“ uviedla Chosraviová.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame. „

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM