Rôzne Správy

Vychytené nitrianske podniky: Kedysi to žilo U Králika aj v Ponorke

Generácie sa obmieňajú a s nimi prichádzajú aj nové podniky, nové historky. Chuť zabávať sa však pretrváva a s ňou aj spomienky na mnohé už legendárne podniky pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Vychytené nitrianske podniky: Kedysi to žilo U Králika aj v Ponorke
5
Galéria

Stalingrad

Hotel Stalingrad vyrástol na mieste zbombardovaného hotelu Schiller .V budove vtedajšieho hotela Stalingrad, dnešný Zobor, sa nachádzal podnik Ponorka. Typické boli nádherné interiéry, parket ako lusk i zrkadlami obložené stĺpy. Nechýbala dobrá muzika. Nečudo, že sa tento podnik stal v období socializmu najvychytenejším v Nitre. Ako jeden z dvoch podnikov v Nitre, bola Ponorka v suteréne hotela otvorená až do 3 rána.

Nitran

Bola tam veľká piváreň, reštaurácia a bar. Práve do baru chodievali vysokoškoláci na kávu a cigaretku počas prestávok. Tento bar všetci poznali pod názvom U králika, ktorý bol odvodený od pôvodných majiteľov. Bar sa nachádzal na hlavnej križovatke oproti obchodnému centru.

Hotel Slovan

Obľúbená reštaurácia, ktorú Nitrania radi navštevovali. Chodievali sem Ľudia aj po futbale na posedenie pri pivku či čapovanej kofole. Každý rok na 1. mája v nej otvárali záhradnú reštauráciu. „Bola tam obrovská terasa so skladacími stoličkami a hrávala tam aj hudba,“ hovorí obyvateľka Nitry. Hotel Slovan sídlil na mieste terajšieho Hotelu Capital.

Laknerove vychýrené hostince

Ak zabrúsime hlbšie do minulosti, narazíme na meno Lakner. Koncom 19. storočia bolo v Nitre niekoľko chýrnych zájazdových hostincov. Známym bol furmanský hostinec Koruna, ktorý sa nachádzal pred Župným domom. Ten v roku 1882 prenajal podnikateľ František Lakner a zmodernizoval ho. Krátko nato v jeho susedstve postavil hotel Hungária. Ako sa uvádza na stránke mesta Nitra, oba podniky prepojil telefónom, ktorý bol v Nitre v tom období absolútnou novinkou.

Neskôr kúpil Lakner od mesta kúpil zanedbaný mestský hostinec Zlatá hus aj so susedným pozemkom. Hostinec dal zbúrať a na jeho mieste postavil nový hotel s názvom Lakner. Laknerova manželka, po jeho smrti budovu vklinenú medzi farskú a vtedajšiu Dlhú ulicu rozšírila o kaviareň s terasou. Starší občania Nitry poznajú túto budovu aj pod názvom „Slávia“ alebo „Tatra“!

V galérii si pozriete, ako to kedysi vyzeralo v spomínaných podnikoch!

Vychytené nitrianske podniky: Kedysi to žilo U Králika aj v Ponorke
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM