Rastislav Búgel Správy

Vodná nádrž Kráľová láka zvedavcov: Po rokoch odhalila svoje dno, FOTO a VIDEO

Významný pokles hladiny sme na nádrži Kráľová mohli naposledy sledovať v roku 2011. Onedlho jej dno opäť zaleje voda.

Zdroj: Dnes24.sk

Vodná nádrž Kráľová aktuálne ponúka pohľad, ktorý sa naskytne približne len raz za desať rokov. Došlo totiž k jej plánovanému vypusteniu. Stala sa tak vyhľadávaným miestom výletníkov, ktorí si chcú vyschnuté dno priehrady pozrieť na vlastné oči. Celkovo hladina klesla o približne sedem metrov.

Prečo ju vypustili?

S vypúšťaním nádrže sa začalo 30. septembra. Dôvodom je podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) kontrola „technického stavu opevnenia hrádzí a trvalo zatopených priestorov v oblasti stupňa vodnej stavby, kontroly dobývacieho priestoru v zdrži, vykonanie špeciálnych geofyzikálnych meraní v oblasti skládky provizórnych hradiacich konštrukcií pre vtoky do VE.“

„Zároveň sa budú odstraňovať nánosy pred odbernými objektmi závlah, realizovať antikorózna oprava vodiacich drážok pre provizórne hradenia na haťových poliach, odstránenie drevín zachytených v hrubých hrabliciach na vtokoch do turbín VE a iné práce pod úrovňou minimálnej prevádzkovej hladiny,“ dodáva SVP.

Prečítajte si tiež

Treba si dať pozor

Počas našej návštevy sa po dne vypustenej nádrže prechádzalo množstvo ľudí. Zvedavci by si mali dať veľký pozor.

„Ľudia ohlásený pokles vodnej hladiny chcú vidieť na vlastné oči, a preto v týchto dňoch prichádzajú na brehy Váhu v Seredi, Šoporni či Kaskádach. Pohybovať sa po odkrytom dne ale nie je vhodné, pretože je to pôvodný prírodný terén s množstvom nerovností a hrozí tam vysoké nebezpečenstvo uviaznutia v bahne,“ informovali Seredské noviny.

Vodnú nádrž by mali začal opäť napúšťať 12. októbra a celý proces by mal byť ukončený 20. októbra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Vypustená nádrž Kráľová
37
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM