Správy

Vlastné izby i obývačka: Bývalý detský domov zmenili na nepoznanie, VIDEO

Dvadsaťdva klientov niekdajšieho detského domova v Nitre sa v týchto dňoch začne sťahovať do vynovených priestorov, v ktorých budú môcť žiť v rodinnom prostredí.

Zdroj: Dnes24.sk

Dve skupiny po 11 detí budú mať v domove k dispozícii vlastné izby, obývačku, kuchyňu a ďalšie zariadenie, v ktorom môžu žiť ako v bežnom byte.

Oba priestory sa nachádzajú v jednom z pavilónov bývalého detského domova, ktorý sa vlani v januári na základe zákona zmenil na centrum pre deti a rodinu.

„Vo vynovených priestoroch budú mať naši klienti vo veku od šesť až po 25 rokov samostatný vchod a budú tu žiť ako v rodine. Takže aj vychovávatelia sa tu o deti starajú tak, ako by boli ich rodičmi,“ vysvetlila riaditeľka Centra pre deti a rodinu Nitra Ľubica Dragúňová.

Bývalá materská škola

Centrum sídli v priestoroch po bývalej materskej škole. Tá bola pred 24 rokmi prebudovaná na dojčenský ústav a neskôr na detský domov. „Vlani v januári všetky domovy zanikli a vznikli centrá pre deti a rodinu, ktorých cieľom nie je len prijímať deti odkázané na pomoc štátu, ale robiť všetko pre to, aby sa rodina v kríze dala opäť dokopy. To je hlavný cieľ a v značnej miere plnia centrá práve túto úlohu,“ vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

Ako pripomenul, aj veľké centrá pre deti a rodiny budú časom zanikať a starostlivosť o deti bude prechádzať na zariadenia rodinného typu.

V súčasnosti centrá pre deti a rodinu plnia okrem úloh niekdajších detských domovov aj funkciu krízových stredísk a resocializačných zariadení. „Takže pomáhajú napríklad aj s drogovo závislými deťmi či s inými problémami, ktoré sa v rodinách vyskytujú. Často poskytujú aj ambulantnú starostlivosť a prácu v teréne, keď riešia problémy priamo v rodinách a pomáhajú ich opätovne spojiť, ak sa pre krízu dočasne rozdelili,“ povedal Richter.

Aktuálne sa snažia pomôcť 15 rodinám

Kapacita nitrianskeho zariadenia je 74 detí. „Máme tu dve samostatné skupiny klientov a dve špecializované skupiny detí, ktoré sú choré. V profesionálnych rodinách žije 30 našich detí. Ambulantnú a terénnu starostlivosť poskytujú štyria zamestnanci. Naším cieľom je naozaj pracovať aj s rodičmi a pokiaľ sa dá, ponechať deti doma. Rodiny v kríze môžu teda využiť ambulantnú starostlivosť alebo intervenciu priamo u nich doma,“ uviedla Dragúňová.

Centrum pre deti a rodinu v Nitre má momentálne rozpracovaných 15 rodín, ktorým sa snaží pomôcť tak, aby deti mohli zostať doma a nemuseli byť odlúčené od svojich blízkych. „V Nitre sa takto podarilo ponechať deti v rodine v piatich prípadoch, v rámci Slovenska ide o 159 detí, pri ktorých sa nám podarilo zabrániť ich umiestneniu do niektorého zo zariadení a ktoré mohli aj napriek rodinným problémom zostať v domácom prostredí,“ zdôraznil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Centrum pre deti a rodiny v Nitre
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM