Víno patrí k Silvestru. Ponúknite priateľov tým najlepším
Silvester, víno a šampanské sú nerozlučnou kombináciou. Či si pripijete romanticky s partnerom alebo na divokej party, mali by ste poznať niekoľko pravidiel.
Lepšie je chladnejšie
Ak priateľom naservírujete biele víno izbovej teploty alebo vychladené červené, zrejme uznanlivo hlavou nepotrasú ani pri tých najlepších značkách. Víno vie totiž naplno rozvinúť svoje vlastnosti len vtedy, keď má správnu teplotu.
Biele vína: 10 až 12 °C
Biele trpké alebo rosé: 12 až 14 °C
Červené vína: 16 až 18 °C
Sekt alebo šumivé víno: 8 až 10 °C
Určite servírujte radšej chladnejšie víno. Vyššia teplota nedovolí vyniknúť buketu.
Blysnite sa servírovaním
Víno by ste mali otvárať pri stole. Po vytiahnutí zátky by ste ju mali ovoňať. Ak vonia neutrálne alebo po víne, môžete nalievať. Hostiteľ naleje najprv sám sebe a ochutná, či je víno v poriadku. Potom naleje všetkým hosťom a na záver doplní svoj pohár. Pozor, neprelejte!
Ideálne je naplniť pohár len do jednej tretiny, aby malo víno dosť priestoru na kontakt so vzduchom a aby mohlo naplno uvoľniť svoj buket. Poháre na víno by vaši hostia mali chytiť za stopku, pri uchopení celej čaše by sa lahodný mok rýchlo ohrial.
Korková alebo skrutkovacia?
Zdajú sa vám skrutkovacie uzávery podozrivé? V minulosti sa skrutkovacou zátkou plnili len obyčajné vína. Dnes sa však už používa čoraz viac takýchto zátok aj na vysokokvalitné vína alebo vína, ktoré sa pijú mladé. Na rozdiel od prírodných zátok dochádza pri skladovaní len k malým chuťovým zmenám. Víno sa môže skladovať aj postojačky a nedostane sa doň žiadna časť z korkovej zátky.
Vinohradnícke oblasti Slovenska
Ak sa chcete pred priateľmi trocha „vytiahnuť“, zapamätajte si, že na Slovensku kvalitný vinič rastie v celkovo šiestich vinohradníckych oblastiach so štyridsiatimi rajónmi.
Takmer 80 % vinohradov je na západnom Slovensku, 13 % v stredoslovenskom regióne a necelých 7 % vo východnej časti republiky.
Na Slovensku sa vinič pestuje v týchto oblastiach:
Malokarpatská vinohradnícka oblasť
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
Nitrianska vinohradnícka oblasť
Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
Východoslovenská vinohradnícka oblasť
Tokajská vinohradnícka oblasť