Rôzne

Víno patrí k Silvestru. Ponúknite priateľov tým najlepším

Silvester, víno a šampanské sú nerozlučnou kombináciou. Či si pripijete romanticky s partnerom alebo na divokej party, mali by ste poznať niekoľko pravidiel.

Ilustračný obrázok k článku Víno patrí k Silvestru. Ponúknite priateľov tým najlepším
5
Galéria
Zdroj: TASR

Lepšie je chladnejšie

Ak priateľom naservírujete biele víno izbovej teploty alebo vychladené červené, zrejme uznanlivo hlavou nepotrasú ani pri tých najlepších značkách. Víno vie totiž naplno rozvinúť svoje vlastnosti len vtedy, keď má správnu teplotu.

Biele vína: 10 až 12 °C
Biele trpké alebo rosé: 12 až 14 °C
Červené vína: 16 až 18 °C
Sekt alebo šumivé víno: 8 až 10 °C

Určite servírujte radšej chladnejšie víno. Vyššia teplota nedovolí vyniknúť buketu.

Blysnite sa servírovaním

Víno by ste mali otvárať pri stole. Po vytiahnutí zátky by ste ju mali ovoňať. Ak vonia neutrálne alebo po víne, môžete nalievať. Hostiteľ naleje najprv sám sebe a ochutná, či je víno v poriadku. Potom naleje všetkým hosťom a na záver doplní svoj pohár. Pozor, neprelejte!

Ideálne je naplniť pohár len do jednej tretiny, aby malo víno dosť priestoru na kontakt so vzduchom a aby mohlo naplno uvoľniť svoj buket. Poháre na víno by vaši hostia mali chytiť za stopku, pri uchopení celej čaše by sa lahodný mok rýchlo ohrial.

Korková alebo skrutkovacia?

Zdajú sa vám skrutkovacie uzávery podozrivé? V minulosti sa skrutkovacou zátkou plnili len obyčajné vína. Dnes sa však už používa čoraz viac takýchto zátok aj na vysokokvalitné vína alebo vína, ktoré sa pijú mladé. Na rozdiel od prírodných zátok dochádza pri skladovaní len k malým chuťovým zmenám. Víno sa môže skladovať aj postojačky a nedostane sa doň žiadna časť z korkovej zátky.

Zdroj: pixabay.com

Vinohradnícke oblasti Slovenska

Ak sa chcete pred priateľmi trocha „vytiahnuť“, zapamätajte si, že na Slovensku kvalitný vinič rastie v celkovo šiestich vinohradníckych oblastiach so štyridsiatimi rajónmi.

Takmer 80 % vinohradov je na západnom Slovensku, 13 % v stredoslovenskom regióne a necelých 7 % vo východnej časti republiky.

Na Slovensku sa vinič pestuje v týchto oblastiach:

Malokarpatská vinohradnícka oblasť

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť

Nitrianska vinohradnícka oblasť

Stredoslovenská vinohradnícka oblasť

Východoslovenská vinohradnícka oblasť

Tokajská vinohradnícka oblasť

Zdroj: YouTube.com
Víno
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM