Rastislav Búgel Rôzne

Viete o vraku auta na ulici? Takto proti nim môžete bojovať!

Nepojazdné vraky áut sú večným problémom v mestách. Ani Nitra nie je výnimkou. Odstavené plechové tátoše hyzdia naše ulice.

Ilustračný obrázok k článku Viete o vraku auta na ulici? Takto proti nim môžete bojovať!
Foto: Rastislav Búgel

Vraky nepojazdných motorových vozidiel na sídliskách vadia množstvu ľudí. Často zaberajú tak potrebné parkovacie miesta, ktorých je aj v našom meste nedostatok. Obyvatelia však majú v tejto veci obmedzené možnosti riešenia.

Možnosť oznámenia

Obyvatelia nášho mesta môžu poskytnúť informácie o dlhodobo odstavených alebo nepojazdných autách mestskej polícii. „Poskytnutím akýchkoľvek informácií Mestskej polícii v Nitre (na č. 159, 037/6922555, e-mail: msp@mspnitra.sk) môžete prispieť k postupnému zníženiu ich výskytu v našom meste,“ informuje MsP v Nitre. Polícia však pre ďalšie pokračovanie potrebuje bezpečne identifikovať majiteľa vozidla. „ Napriek aktívnej spolupráci s Policajným zborom SR je významnou pomocou informácia od vás o majiteľovi vozidla, najmä v prípadoch, ak vozidlo má zahraničné evidenčné číslo, prípadne zo zahraničia dovezené vozidlo ešte nie je prepísané do evidencie vozidiel v SR alebo je problematické zistiť výrobné číslo karosérie či iný identifikačný údaj o vozidle,“ informuje MsP Nitra.

Kontaktujú majiteľa

Mestská polícia v Nitre z vlastnej iniciatívy eviduje vraky áut na území nášho mesta. V prípade, že o podobnom nepojazdnom aute vedia, zaevidujú ho a vytvoria potrebnú dokumentáciu. „Podľa identifikačných znakov, ako sú evidenčné číslo vozidla, farba, typ, továrenská značka, číslo motora alebo karosérie, mestská polícia vyžiada od Dopravného inšpektorátu v Nitre údaje držiteľa predmetného vozidla. Ten je MsP neodkladne skontaktovaný a vyzvaný na spojazdnenie alebo odstránenie dlhodobo stojaceho vozidla z miesta,“ informuje MsP v Nitre. Pokiaľ majiteľ výzvu nerešpektuje, je oznámenie podané Mestskému úradu v Nitre.

Na náklady držiteľa

Pokiaľ je majiteľ vozidla známy a nesplní si povinnosť na odstránenie vraku, prechádza táto povinnosť na správcu cesty alebo na obec a to odovzdaním starého vozidla na parkovisko určené obvodným úradom životného prostredia. Všetky úkony sú napokon hradené majiteľom odtiahnutého auta. Pokiaľ auto nemá identifikačné údaje a majiteľ nie je známy, obec alebo vlastník nehnuteľnosti s ním môže nakladať ako s odpadom. V Nitre momentálne nemáme žiadne odstavné parkovisko na zber takýchto vrakov.

„Postih pre majiteľov dlhodobo nepojazdných vozidiel a vrakov je možnosť uloženia blokovej pokuty do výšky 33 eur,“ informuje MsP v Nitre.

Viete aj vy o vraku auta? Pošlite nám jeho fotku na email: bugel@global24.sk

Vrak auta
3
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM