Peter Handzuš Krimi

Vidieť a byť videný

Vidieť a byť videný je životne dôležité pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov.

V tomto zimnom období, keď sú noci dlhšie ako dni, sú zvýšené nároky na pozornosť vodiča, keďže je ťažko rozpoznávať predmety na ceste, ktoré nie sú jasne viditeľné a sú spozorovateľné na poslednú chvíľu. Svoje zohráva aj stav povrchu cestných komunikácii. Reakcia vodiča na tieto nepriaznivé vplyvy sa pri plnom nevenovaní sa vedeniu vozidla a situácii v cestnej premávke predlžuje. Treba si uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité pre vodičov, ale najmä pre chodcov ako aj cyklistov, ktorí pri nehode doplácajú na kolíznu situáciu zdravím a neraz i životmi. Pre chodcov je veľmi nebezpečné vchádzať na vozovku spoza stojaceho vozidla, predovšetkým na zastávkach MHD, spomedzi zaparkovaných áut a na neosvetlených miestach, táto zásada sa umocňuje za dažďa, sneženia a hmly.

Je dôležité, aby vodiči rešpektovali práva chodcov na priechode a boli predvídaví. Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny, často sa správajú nepredvídateľne, preto opatrnosti najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, ale i kultúrnych a reštauračných zariadení nikdy nie je dosť.

V mnohých prípadoch sú nemotoroví účastníci cestnej premávky pod vplyvom alkoholu a je ťažké pre vodiča vyhodnotiť, ktorým smerom sa tento účastník cestnej premávky rozhodne pohybovať po ceste. Náhly vstup chodca pred prichádzajúce vozidlo končí vo väčšine prípadov dopravnou nehodou s následkom poškodenia zdravia chodca a v neposlednom rade až usmrtením. Je na mieste pripomenúť vodičom dodržiavanie dostatočného odstupu pri míňaní sa s chodcom a zvýšiť opatrnosť, kde je potrebné takisto dodržať rýchlosť jazdy tak, aby vodič bol schopný zastaviť vozidlo na takú vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.

Neustále sa javí aktuálna potreba upozorňovať na toto základne dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a disciplinované správanie sa všetkých účastníkov. Z uvedených dôvodov je pre všetkých veľmi dôležité, aby za zníženej viditeľnosti pri pohybe po cestách nezabúdali na zásadu byť videní, a vyberať si oblečenia svetlejšej, resp. pestrejšej farby, poprípade použiť nejaké vhodné reflexné doplnky, ktoré už bežne dostať na poštách, v novinových stánkoch, … . každý by mal prispieť vzájomnou ohľaduplnosťou k ochrane vlastného života a zdravia.

Zdroj: Poprad24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM