Monika Földešiová Rôzne

Vianoce po židovsky

Vianoce sú sviatkami pokoja, lásky a radosti, ozdobujú vianočné stromčeky, pripravujú medovníky a kadejaké iné dobroty, patriace na štedrovečerný stôl. Takto ich však neoslavujú všetci.

Niektorí majú v týchto časoch úplne iné sviatky pripomínajúce významné historické udalosti. Jedným z najvýznamnejších sviatkov židovského náboženstva je Chanuka. S Vianocami nemá nič spoločné, no prebieha približne v čase, keď ich kresťania oslavujú. Tento rok sa začína 20. decembra a potrvá osem dní. ** Tí, čo veria, sa nevzdávajú ** Chanuka, sviatok svetiel, patrí medzi najradostnejšie židovské sviatky. Židia si ním pripomínajú víťazný boj Makabejcov proti Grékom spred vyše 2000 rokov. „Panovanie Antiocha Epifana bolo veľmi despotické a charakterizovala ho náboženská neznášanlivosť, ktorá sa prejavila zákazom obradov židovskej viery,“ objasňuje nám pôvod Chanuky členka Židovskej náboženskej obce, pani Katarína Potoková. //„V každom meste postavili oltáre so sochami gréckych bohov a vojaci násilím nútili židov klaňať sa im.“ //

História židovskej viery je v mnohých smeroch veľmi smutná, no poukazuje i na silu a súdržnosť, ktorou si židia udržali nielen svoje náboženstvo, ale i svoju hrdosť. Proti despotickej vláde pohanských Grékov vypuklo povstanie, vedené Júdom Makabejským. „Napriek obrovskej presile oslobodila židovská armáda Jeruzalem a získala späť Svätý chrám,“ pripomína pani Potoková, „vojaci ho očistili od pohanských bôžikov a chceli zažať žiarivé svetlá posvätným olivovým olejom, ktorý zvyčajne postačoval len na jeden deň.“ Makabejci teda zapálili svetlá chanukie i s touto trochou oleja. A potom sa stal zázrak. //„Plamienky jasne žiarili osem plných dní, kým sa vyrobil nový olej. Odvtedy sa slávi sviatok Chanuka, na počesť víťazstva nad náboženským prenasledovaním­.“ //

**Nesmrteľná tradícia ** Chanuka je sviatok, ktorý si židia nesmierne vážia a bazírujú na dodržiavaní tradícií. „Tradície sú nemenné, aj v súčasnosti židia na celom svete zapaľujú sviečky po osem dní, tak ako v dávnej minulosti,“ odpovedala nám pani Potoková na otázku, či sa tradície chanuky dodržiavajú dodnes. „Keďže židovské komunity na Slovensku sú dnes veľmi malé, snažia sa osláviť tento sviatok spoločne, pripravujú sa veselé posedenia s programom, darčekmi pre deti a pohostením.“

Chanuku oslavuje celá rodina, ktorá počas ôsmich dní zapáli každý večer jednu sviečku na chanukii, až ich horí všetkých osem. „Chanukia sa väčšinou kladie na okno, aby svetlo sviečok osvetľovalo nielen dom, ale aj svet. Pretože, obrazne povedané, iba svetlo môže zvíťaziť nad tmou, neslobodou a prenasledovaním.“ Celá rodina spieva, všetci sú šťastní, veselí, rodičia nepracujú, venujú sa svojim ratolestiam a zábave. V tento čas v roku si pripomínajú, čo všetko ich predkovia urobili pre ich slobodu. Slobodu, o ktorú museli bojovať, a ktorú nakoniec svojou statočnosťou i vybojovali.

Ako sme už spomínali, chanuka je zasvätená zábave, radosti a hrám. Najtradičnejšou spoločenskou hrou je tzv. drejdl, alebo „vĺčik“, na ktorého štyroch stranách sú hebrejské písmená. Čo znamenajú, sme sa opýtali pani Kataríny: „Každé znamená nejakú hodnotu, napríklad daj všetko, vezmi si všetko a tak ďalej. V banku sú cukríky a iné sladkosti.“ // Neodmysliteľnou účasťou sviatkov je i sviatočný stôl. Tradičnými jedlami sú pokrmy pripravené na oleji, napríklad šišky alebo zemiakové placky práve kvôli tomu, že chanuka je o zázraku olivového oleja. //„Fantázii sa medze nekladú a gazdinky pripravujú najrôznejšie dobroty, aby potešili svoju rodinu,“ usmieva sa pani Potoková.

Budú aj darčeky? Darčeky sa rozdávajú i na Chanuku, i keď v úplne inom zmysle, než na Vianoce. Závidia židovské deti svojím kamarátom vianočné darčeky?// „Nemyslím si, že závidia svojim kresťanským kamarátom, pretože Chanuka má takisto svoju krásnu atmosféru, prameniacu z radosti spoločného zážitku,“// zamýšľa sa pani Potoková.

**Nenahraditeľná atmosféra ** Na detstvo, prežité so svojou rodinou, si spomína i pani Potoková, ktorá nám darovala kúsok zo svojho života, z prežitých radostných chvíľ s Chanukou. „Na chanukové večery si za svojho detstva a mladosti pamätám veľmi živo a v uchu mi ešte stále znejú známe tóny piesne Maoz Cur, čo znamená Pevná skala, ktoré sme všetci spolu spievali. A keď si predstavíte, že túto pieseň spievajú židia na celom svete úplne rovnako, je to akoby sa vytvorila jedna dlhočizná ľudská reťaz, pripomínajúca zázračnú udalosť. A pritom vám šepká, že „tma sa nedá odohnať palicou, ale iba svetlom poznania“, ako to povedal jeden slávny mysliteľ,“ spomína.

A na záver už len zdieľame slová tejto milej panej a prajeme krásne sviatky, všetkým ľuďom, nezávisle od toho, aké sviatky oslavujú. V dnešnej dobe nie je dôležité, čo oslavujeme, ale ako oslavujeme. A to s láskou, šťastím a s našimi najbližšími.

autor: Danka Bednárová

chanuka
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM