Kristína Striešková Rôzne

Vianoce bez stresu

S blížiacim sa Štedrým večerom vám ponúkame niekoľko rád, ako ho prežiť v kľude a v pokoji. Lebo to, ako budete tráviť Vianoce, je plne vo vašej moci.

Aj keď Vianoce sú tu už o týždeň, ešte stále máte dostatok času na to, aby ste stihli dobehnúť darčekové resty. Viete ako darčekové nákupy urýchliť? Napíšte si zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať a k menám si pripíšte aj darček, najlepšie viac variantov. Inšpiráciu nájdete aj na internete. Uveďte orientačnú cenu, koľko chcete za darčeky minúť. Obetujte víkend a vyberte sa do obchodov. S plánom v ruke, kde konkrétne sa chcete zastaviť ušetríte čas. Vianočné nákupy môžete spojiť so stretnutím s priateľmi na vianočných trhoch.

Týždeň pred Vianocami Prelistujte kuchársku knihu, čo chcete napiecť. Stačia vám jedno, najviac dve suché pečivá, zákusok alebo torta. Zostavte si vianočné menu a napíšte nákupnú listinu. Najdôležitejšie sú prísady do koláčov. Kúpiť si môžete aj orechy, jablká, oblátky, ale i rybu. Živý kapor bude do Štedrého dňa plávať vo vani, rybie filé odložte do mrazničky. Najvyšší čas je aj na pečenie vianočných medovníčkov. Na Štedrovečernom stole nesmú chýbať oblátky, tie môžete kúpiť. Je tu čas aj na kúpu živého stromčeka. Pokiaľ máte umelý vianočný stromček, skontrolujte v akom je stave, takisto stojan na stromček a sviečky, ale aj všetky obrusy a svietniky. Zároveň sa môžete poobzerať po ikebanách. Obstarajte si baliace papiere, tašky, mašle a postupne začnite baliť darčeky. Klasici si na víkend môžu naplánovať upratovanie – umývanie okien, leštenie nábytku, prezliekanie perín. Nezabudnite však do upratovania zapojiť celú rodinu. Pri počúvaní vianočných kolied a piesní sa upratovanie a postupné skrášľovanie bytu vianočnou výzdobou stane výnimočným.

Posledné dni pred Vianocami Darčeky máte zabalené, stromček ozdobený, pustíte sa do pečenia posledného zákuska. Deň pred Vianocami si kúpte čerstvé pečivo. Večer pred slávnostným dňom si doprajte relaxačný kúpeľ s kvapkami levanduľového oleja. V slávnostné ráno si povedzte, že vám sviatočný večer nemôže nič pokaziť. Pokiaľ sa objavia malé chybičky, obráťte ich na žart. Ak sa pri štedrovečernom stole aj stane, že napr. niektoré z vašich detí bude ofučané, že nechce jesť kapra pre rôzne dôvody, nehádajte sa s ním. Počas dospievania nejedno dieťa bojuje proti tradíciám. Až v dospelosti pochopí, že sú to rituály, ktoré robia Vianoce krásnymi a nezabudnuteľnými.

Autor: Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM