Monika Földešiová Rôzne

Viac kontajnerov, menej odpadu

Mesto Nitra chce dôkladnejšie separovať biologicky rozložiteľný odpad. Z Operačného programu Životné prostredie preto požiadalo o finančný príspevok na projekt Podpora separovaného zberu pre zložky komunálneho odpadu v meste Nitra.

„Celkové finančné výdavky sú 1,11 milióna eur. Mesto sa bude na realizácii tejto investičnej akcie spolupodieľať piatimi percentami z celkovej sumy. V prípade úspešnosti tak získa na projekt príspevok vo výške 1,05 milióna eur,“ uviedol Andrej Jančovič z Mestského úradu v Nitre.
Ak sa radnici podarí získať financie na rozšírenie separácie odpadu, nakúpi za ne 8500 kusov kontajnerov s objemom 120 litrov na zber biologicky rozložiteľných odpadov pre rodinné domy.// „Na rozšírenie separovania nebezpečného odpadu by malo byť kúpených aj sedem mobilných ekoskladov, ktoré budú v polročnej periodicite umiestňované v nitrianskych mestských častiach. Zakúpené budú aj dva špeciálne automobily na zber odpadu,“// informoval Jančovič. Podľa jeho slov má mesto aj v súčasnosti zavedený zber komunálneho odpadu aj so separáciou jednotlivých zložiek. Chýbajú však kontajnery pre separovanie nebezpečného odpadu a kontajnery pre biologicky rozložiteľný odpad. //„Ak by bola žiadosť o nenávratný finančný príspevok úspešná, priamy prínos by určite pocítili všetci Nitrania, pretože by sa zlepšila kvalita a ochrana životného prostredia. Po realizácii projektu je predpoklad zvýšenia množstva vyseparovaného komunálneho odpadu o 1459,6 tony ročne,“ //dodal Jančovič.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM