Rôzne

Veriaci zaplnia ruiny Zoborského kláštora: Púťou si uctia patróna Nitry

Z parku na Zobor poputujú kroky veriacich, ktorí sa zúčastnia pripravovanej púte. Čaká ich aj večerná omša v historickom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci zaplnia ruiny Zoborského kláštora: Púťou si uctia patróna Nitry
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Slávnostnou púťou si veriaci aj tento rok pripomenú patróna Nitry, svätého Andreja-Svorada. Súčasťou púte bude aj svätá omša, ktorá sa bude konať 20. júla o 19. hodine pri ruinách Zoborského kláštora. Jej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.

Ako informovalo Biskupstvo Nitra, súčasťou programu bude aj pešia modlitbová procesia z mestského parku na Sihoti, ktorá sa začne o 17.30 h. Púť sa koná pri príležitosti sviatku svätých Andreja-Svorada a Beňadika, ktorí sú patrónmi celej Nitrianskej diecézy.

Prvý svätý z Uhorska

Svätci sa po prvý raz spomínajú v Maurovej legende z roku 1064 až 1070. Svätý Andrej-Svorad žil v benediktínskom Kláštore svätého Hypolita na Zobore, ktorý vznikol v 9. storočí a bol prvým kláštorom v stredovýchodnej Európe. Úctu svätých mu priznali 16. júla 1083 v Nitre v Kostole svätého Emeráma, kde je i pochovaný. Je prvým svätým vyhláseným z územia Uhorska.

Prečítajte si tiež

Pochovali ho v Nitre

Beňadik bol žiakom svätého Andreja-Svorada. Pochádzal s najväčšou pravdepodobnosťou z územia Slovenska. Po smrti svojho učiteľa sa rozhodol bývať na Skalke pri Trenčíne, kde tri roky viedol veľmi prísny asketický život.

Tu ho prepadli zbojníci, zviazali a hodili do rieky Váh. Aj jeho telo bolo pochované v katedrálnom chráme v Nitre.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM