Monika Földešiová Rôzne

Veľkoprior povýšil Maltézskeho rytiera z Nitry

Veľkoprior českého Veľkopriorátu Zvrchovaného Maltézskeho rádu knieža Karol Paar odovzdal tento týždeň dekrét a insígnie magistrálneho rytiera rádu Tiborovi Bučekovi z Nitry.

V rádovom kostole zasvätenom Panne Márie pod reťazami v Prahe sa na slávnostnej bohoslužbe okrem rytierov českého Veľkopriorátu zúčastnili aj členovia Zboru dobrovoľníkov Zvrchovaného Maltézskeho rádu, ktorých vedie práve rytier Buček z Nitry.
„Jeho povýšenie do druhého stupňa v hierarchii rytierov bolo výrazom ocenenia jeho horlivosti, charitatívnych aktivít a organizátorského úsilia. To vyvrcholilo vytvorením mimoriadne aktívnej skupiny mužov hlásiacich sa k ideálom rádu na Slovensku v Nitre,“ uviedol kancelár a hovorca Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR (OS a OZ SR ) Tibor Ujlacký.
Skupina dobrovoľníkov nielen z Nitry, ale aj Bratislavy, Žiliny, Trenčína a Banskej Bystrice vyvíja už niekoľko rokov charitatívne aktivity pre chudobných a chorých medzi bezdomovcami, postihnutými, umierajúcimi a sociálne neprispôsobivými obyvateľmi. V spolupráci s Ordinariátom OS a OZ SR pracujú aj medzi odsúdenými väzňami vo výkone trestu. „Pracujú z nezištných dôvodov a pri tom prísne dodržiavajúc ideály a myšlienky Zvrchovaného Maltézskeho rádu,“ zdôraznil Ujlacký.

Zdroj, foto: TASR

maltezky rytier
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM