Monika Obrtalová Rôzne

Veľa Slovákov dovolenkuje doma

V piatok 1. júla sa začali letné prázdniny a množstvo Slovákov na dovolenku využije domáce destinácie. Medzi najnavštevovanejšie patria Tatry a Liptov, a práve tu budú môcť návštevníci využívať novinku na trhu, ktorou je Slovakia Aqua Fun Pas.

Ten v sebe kombinuje vstupy do aquaparkov aj na tatranské lanovky a turisti tak môžu ušetriť viac ako 40 percent nákladov. Poskytovatelia služieb v slovenských horách chcú týmto produktom nadviazať na Slovakia Super Skipas, ktorý v zime ponúkal lyžovačku spojenú s ubytovaním. V lete budú môcť turisti využívať mikulášsky a popradský akvapark a tiež lanovky a náučné chodníky v Nízkych a Vysokých Tatrách na jeden kombinovaný lístok. „Táto ponuka je určitým spôsobom nadregionálna a sľubujeme si od toho určitú variabilitu a aj spestrenie pobytu pre budúcich návštevníkov, ktorí do regiónu prídu,“ zhodnotil riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

V ponuke je šesťdňový, štvordňový a dvojdňový lístok. Turisti budú môcť dohromady využiť päť slovenských horských stredísk, 2200 metrov toboganových a šmýkacích dráh v akvaparkoch a lanovky v Jasnej, na Štrbskom Plese, na Hrebienku či na Skalnatom plese. Okrem toho sa pridali aj poskytovatelia ubytovania a vďaka kartám Liptov Region Card a Park Snow Card, ktoré návštevníci získajú v ubytovacích zariadeniach, si môžu taktiež uplatniť zľavu. Zoznam ubytovateľov, ktorí takéto karty ponúkajú, je na internete. Slovakia Aqua Fun Pas platí od 11. júna do 18. septembra a je platný sedem dní od zakúpenia.

Základným produktom Tatier v lete je turistika, viac ako 260 kilometrov značkovaných turistických trás je priamo vo Vysokých Tatrách, vrátane Pieninského národného parku je to dokonca takmer 600 kilometrov. „Pribudla nám ďalšia vysokohorská chata pri Popradskom plese, je to Majláthova chata, prvú letnú sezónu má pred sebou aj zrekonštruovaný horský hotel Sliezsky dom,“ informoval Chudý. Ešte stále prebieha rekonštrukcia Chaty pod Rysmi, prevádzka však bude poskytovať základné služby ako občerstvenie či núdzové ubytovanie. Počas leta by mali byť k dispozícii všetky vysokohorské chaty, medzi najnavštevovanejšie patrí Chata pri Zelenom plese (1551 metrov nad morom), Chata pod Soliskom (1840 metrov nad morom) a Zamkovského chata (1475 metrov nad morom).

Turisti budú podľa Chudého vo veľkej miere navštevovať aj akvaparky v regióne a historické pamiatky. Hudobnú a kultúrnu zábavu čiastočne ponúka zariadenie v Tatranskej Lomnici Humno, hlučnejšiu zábavu však Tatry neponúkajú. Diskotékové bary sú položené nižšie, v neďalekých mestách Poprad či Spišská Nová Ves, podobne ako aj možnosti nákupnej turistiky. Podľa Chudého je predpoklad, že nárast, ktorý turizmus zaznamenal v zime, by mohol pokračovať aj v lete a čísla na konci roku by mohli byť hodnotené ako pozitívne. Nedá sa však ešte povedať, že sa turizmus v Tatrách vracia do čísel spred krízy.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM