Správy

Vedeli ste? Svoju kávu si možno sladíte aj cukrom z nášho kraja

Sebestačnosť v produkcii potravín je dôležitým prvkom stability každej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste? Svoju kávu si možno sladíte aj cukrom z nášho kraja
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Slovensko dnes na pokrytie spotreby nemusí dovážať jedine cukor. Vyrobí ho z domácich surovín v tunajších cukrovaroch. Donau Farm z Kalnej nad Hronom (okres Levice) s ročným objemom 65-tisíc ton cukrovej repy je najväčším dodávateľom v krajine.

Sebestačnosť v globálnom svete

„Sebestačnosť je veľmi dôležitá a pri momentálnej globalizácii trhu a možnostiach dovozu lacných potravín nevyhnutná. Cukor je jedna z posledných komodít, v ktorej sme ako krajina sebestační,“ hovorí Erik Ivanič, agronóm Donau Farm.

Čím viac vie krajina uspokojiť dopyt svojich obyvateľov po potravinách domácou produkciou, tým je stabilnejšia a ekologickejšia, pretože nie je závislá na dovoze zo zahraničia.  

Článok pokračuje pod fotografiou!

Potravinová sebestačnosť krajín je mimoriadne dôležitá.
Potravinová sebestačnosť krajín je mimoriadne dôležitá. / Zdroj: Donau Farm - Erik Ivanič

V cukre sme stopercentní

I keď sa na Slovensku pestuje mnoho potravinárskych plodín, stopercentne uspokojiť dopyt spotrebiteľov z vlastných zdrojov vieme len pri cukre. Po minuloročnej cukrovarníckej kampani to v médiách potvrdil predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič zo spoločnosti Považský cukor.

Spolu so Slovenskými cukrovarmi v Seredi sú jedinými ešte fungujúcimi cukrovarmi na Slovensku a v čase, keď aj viaceré iné krajiny v Európe zatvárajú cukrovary.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Donau Farm je najväčším zásobovateľom cukrovej repy na Slovensku.
Donau Farm je najväčším zásobovateľom cukrovej repy na Slovensku. / Zdroj: Donau Farm - Erik Ivanič

Repu sejú pomocou GPS

Slováci v minulej sezóne vyrobili 161-tisíc ton cukru. Donau Farm je najväčším zásobovateľom cukrovej repy, ktorú dodáva do cukrovaru v Seredi. Na prvom mieste v dodávateľskom rebríčku sa drží už 4 roky, nielen vďaka priaznivým pôdnym a klimatickým podmienkam v okolí Kalnej, ale hlavne vďaka ekologickým a moderným spôsobom farmárčenia.

„K pestovaniu cukrovej repy pristupujeme s ohľadom na trvalú udržateľnosť, pričom dlhodobým cieľom je redukovať vstupy pri zachovaní kvality a stability úrody. Využívame tiež „precise farming“, navigáciu poľnohospodárskych strojov cez GPS, čím zvyšujeme presnosť operácií a minimalizujeme prejazdy po pôde,“ vysvetľuje agronóm Erik Ivanič.  

Článok pokračuje pod fotografiou!

Navigácia poľnohospodárskych strojov cez GPS pri oseve cukrovej repy zvyšuje presnosť oper
Navigácia poľnohospodárskych strojov cez GPS pri oseve cukrovej repy zvyšuje presnosť oper / Zdroj: Donau Farm - Erik Ivanič

Myslieť lokálne aj mimo poľa

Lokálny prístup s ohľadom na životné prostredie presadzuje Donau Farm aj mimo prác na poli. Okrem toho, že zamestnáva domácich, v mieste svojho pôsobenia sa snaží zlepšovať život obyvateľov. „Ako jedna z väčších spoločností, pôsobiacich v Kalnej, cítime potrebu pomáhať miestnej komunite v rámci našich možností. V zime vysielame naše stroje pomáhať obciam s úpravou zelene pri cestách. Podporujeme miestny futbalový klub a žiakom poľnohospodárskej školy poskytujeme 12 hektárov, na ktorých sa učia jazdiť s ťažkou technikou,“ hovorí Michael Houmann, generálny riaditeľ Donau Agro.  

Ako zlepšiť život v susedstve

Houmann približuje aj ďalšie plány, ktoré by zredukovali jazdy nákladných áut medzi skladmi a poľami. „Výstavbou nových síl by z ciest v Kalnej ubudlo až 2000 vozidiel. Spolu s tým by sme mohli zmodernizovať pozberovú linku, vďaka čomu by sa minimalizoval hluk a prašnosť v okolí farmy a hlavne by sa skrátila doba sušenia komodít.“ Zatiaľ vychádzajú v ústrety najbližším susedom aspoň výstavbou protihlukovej zelenej steny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM