Rastislav Búgel Kultúra

Vážna hudba láka: Festival Ars Organi Nitra otvorilo japonsko-talianske duo

Medzinárodný organový festival Ars Organi Nitra vstúpil v poslednú aprílovú nedeľu do svojho 6. ročníka.

Ilustračný obrázok k článku Vážna hudba láka: Festival Ars Organi Nitra otvorilo japonsko-talianske duo
Zdroj: Dnes24.sk

„Náš festival je v roku 2013 tematicky zameraný na hudobné slovenské a nitrianske premiéry.Ako po minulé roky, aj tento ročník sprostredkuje tunajšiemu hudbymilovnému publiku nevšedné umelecké momenty a zážitky,“ uviedla tesne pred štartom otváracieho koncertu umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Mária Plšeková.

Japonsko talianske duo

Priaznivcami organového umenia sa 28. apríla zaplnili priestory piaristického Kostola sv. Ladislava v Nitre do posledného miesta. Pritiahla ich sem zvedavosť na hudobné výkony exotického organového dua japonskej umelkyne Ai Yoshida a talianskeho koncertného sólistu Alexa Gaia. V umení kolegovia a v súkromí manželia spoločne predviedli netradičný koncept prvého festivalového večera, zložený zo sólových častí a štvorručných hudobných diel talianskej, rakúskej a kanadskej tvorby. Priaznivcov kráľovského hudobného nástroja zaujal predovšetkým opus Massima Nosettiho z roku 1960 – Variácie na japonskú pieseň Sakura v citlivom podaní Ai Yoshida ako i štvorručné skladby pre organ.

Prezentácia rôznych svetových kultúr a hudobných tradícií na pôde medzinárodného festivalu Ars Organi Nitra 2013 pokračuje nasledujúcu nedeľu 5. mája v evanjelickom Kostole Sv. Ducha o 19,00 hodine. Protagonistkou večera bude Ana Maria Ospina z Kolumbie, ktorá sa ako prvá Juhoameričanka zapíše do zoznamu umelcov, ktorí obohatili Ars Organi Nitra.

Foto: Peter Frank

ArsOrgani
38
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM