V známej nitrianskej reštaurácii vychovávajú sushi-majstrov
Reštaurácia Tatami v Nitre je už dlhé roky synonymom výborného jedla, so zameraním najmä na čerstvé sushi vysokej kvality. Sushi je na Slovensku stále pomerne exotickým pojmom a aj napriek množstvu kvalitných kuchárov, museli v Tatami vychovať sushi majstrov vždy od nuly.
Reštaurácia neustále prijíma nových ľudí na tréning a následne umiestnenie v kuchyni. Prinášame rozhovor s Tomášom Richtárikom – majiteľom a executive chefom Tatami.
Ahoj Tomáš. Si majiteľom reštaurácie Tatami v Nitre, ktorá patrí určite medzi najlepšie nitrianske reštaurácie. Čo ťa priviedlo k sushi?
Sushi a ázijskej kuchyni sa venujem už viac ako 12 rokov. Mal som možnosť sa učiť od japonských učiteľov – sushi majstrov. Ich umenie ma motivovalo, aby som to tiež skúsil. Táto práca mi zmenila pohľad na gastronómiu a na kuchárske umenie.
Komu by si odporúčal začať so sushi?
Určite každému, koho zaujímajú chute, gastronómia a má chuť zažiť niečo nové, zdokonaliť sa. Príprava sushi je majstrovstvo, ktoré má tisícročnú históriu a každému otvorí nové dvere.
Prácu sushi majstra odporúčam aj tým, ktorí nemajú skúsenosti s prácou v gastronómii, ale láka ich práca v kuchyni a tiež kuchárom, ktorí už nechcú vyprážať rezne, alebo krájať zemiaky. Je to úplne nový rozmer.
Je práca sushi majstra vhodná aj pre začiatočníka alebo človeka bez praxe?
Určite áno. V Tatami sa každému novému sushi majstrovi venujeme a naučíme ho všetko od základov – ako uvariť dokonalú ryžu, ako si správne nabrúsiť nože, až po spracovávanie rýb a ostatných surovín. Kuchári u nás dostanú príležitosť stajlovať jedlá podľa seba a môžu si tak vytvoriť vlastné umelecké príbehy.
V našej reštaurácii sa často objavujú aj kuchári zo zahraničia, od ktorých môžu „nováčikovia“ čerpať inšpiráciu a zdokonaľovať sa.
Aká je budúcnosť sushi majstra na Slovensku? Je to žiadaný smer v gastronómii?
Počet sushi barov sa neustále zvyšuje. Môžem povedať, že naša reštaurácia patrí medzi tie so špičkovou kvalitou. Kto u nás robí sushi, sa určite vypracuje na level majstrovstva a naučí sa na gastronómiu pozerať inými očami.
O tom svedčí aj fakt, že mnohí ľudia, ktorí u nás pracovali, si potom otvorili svoje prevádzky alebo odišli robiť do zahraničia. Táto skúsenosť a prax určite otvára nové príležitosti v celom gastrosektore.
Čo má teda záujemca o prácu sushi majstra urobiť?
Keďže je tréning náročnejší ako pri bežnej práci kuchára, prijímame nových ľudí v podstate neustále. Naučíme ich základy a následne priamo v praxi postupujú v rámci jednotlivých procesov prípravy.
V prípade záujmu o prácu pošlite Váš životopis na: info@tataminitra.sk alebo volajte: +421 902 177 590
Budeme sa tešiť na nových členov nášho tímu.
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy