Lenka Fedorová Správy Samospráva

V Žitavanoch a Horných Turovciach v Nitrianskom kraji volia starostov

Obe obce sú bez najvyšších predstaviteľov miestnej samosprávy od jesene minulého roka a úrady vedú poverení zástupcovia.

Ilustračný obrázok k článku V Žitavanoch a Horných Turovciach v Nitrianskom kraji volia starostov
Zdroj: Štefan Dreveňák

V obciach Žitavany a Horné Turovce v Nitrianskom kraji volia v sobotu v doplňujúcich komunálnych voľbách nových starostov. Obe obce sú bez najvyšších predstaviteľov miestnej samosprávy od jesene minulého roka a úrady vedú poverení zástupcovia.

V Žitavanoch pri Zlatých Moravciach je zástupkyňou starostu od októbra 2017 Edita Grzybová. Predchádzajúci starosta Juraj Obert sa vzdal funkcie bez uvedenia dôvodu vo svojom treťom volebnom období.

Grzybová je zároveň jedinou kandidátkou na tento post, má 62 rokov, je zdravotnou sestrou a kandiduje za Smer-SD. V obci je 1600 zapísaných voličov. Tí majú k dispozícii dve volebné miestnosti – na obecnom úrade a v kultúrnom dome.

Aj v Horných Turovciach v okrese Levice starosta Tomáš Sztyahula odstúpil z osobných dôvodov vo svojom druhom volebnom období.

Do volieb sú zaregistrovaní dvaja kandidáti – 34-ročný učiteľ Ladislav Kázmer, kandidát Strany maďarskej komunity, a 43-ročný programátor Peter Varga, nezávislý, ktorý je poverený zastupovaním starostu od jeho odchodu v septembri 2017. V Horných Turovciach je v zozname 492 voličov. Volebná miestnosť je na obecnom úrade.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM