Monika Földešiová Rôzne

V nitrianskych školách chýbajú učebnice

Chaos a bezohľadnosť voči potrebám žiakov. To je hodnotenie, ktoré odznelo z úst prakticky všetkých oslovených učiteľov z Nitrianskeho kraja na adresu dodávok nových učebníc do základných škôl.

Všetci sa zhodli na tom, že problémy s novou koncepciou a školským vzdelávacím programom musia riešiť „na kolene“ a sami. Najväčším problémom sú práve chýbajúce učebnice.// „Štvrtácke a ôsmacké tituly nám chýbajú všetky. Pritom napríklad malé deti musia mať niečo, z čoho s nimi budú rodičia precvičovať učivo. Všetko sa im nedá len tak nadiktovať, alebo im napísať odkazy na nejaké webové stránky. Vysokoškoláci alebo stredoškoláci si môžu zájsť niekde, kde je pripojenie na internet a hľadať si informácie. V základnej škole sa ale takto vôbec nedá fungovať. To, čo nám radí pán minister školstva, je pre nás nepoužiteľné,“// skonštatovala riaditeľka Základnej školy Topoľová v Nitre Helena Babušíková.

Získanie učebníc z vydavateľstva je pritom podľa jej slov takmer nemožné. „My ich objednávame a oni nám knihy bez akéhokoľvek oznámenia nedodajú, ani len písomne nám nedajú vedieť, že s týmto nepočítajte, vám to nedodáme vôbec. My to objednávame a čakáme, či to príde. Lenže, keď už je október, a nie sú, tak ideme a nakúpime ich,“ povedala Babušíková. To je podľa jej slov ďalší z nepochopiteľných problémov, s ktorým sa školy stretávajú. Kým mnohé márne čakajú na nové učebnice, v kníhkupectvách ich je dosť. //„Tlačiť sa tlačia a v kníhkupectvách naozaj sú. Do škôl ich však nedodajú a tak si ich musíme nakupovať. Za peniaze, ktoré sme plánovali využiť celkom inak,“ //dodala.

Podobné skúsenosti majú učitelia aj z obcí v okolí Nitry. Reformné štvrté a ôsme ročníky zostávajú aj tu bez učebníc. Knihy však chýbajú aj v ďalších triedach.// „Aj my si ich chodíme kupovať do kníhkupectiev za školské peniaze. Tie nám potom chýbajú inde, ale inak by sme boli celkom bez kníh. Z vydavateľstva s nami nikto nekomunikuje, tak si pomáhame sami. Je to náročné pre učiteľov aj žiakov. Veľa kopírujeme, veľa sa píše na hodinách,“ //skonštatovala zástupkyňa školy v obci v okrese Nitra, ktorá však, tak ako väčšina oslovených učiteľov, nechcela byť menovaná.

Podľa Babušíkovej je zatiaľ minimálna nádej, že sa deti budú môcť konečne učiť podľa nových učebníc. //„Toto trvá od začiatku, ako sa vymyslela nová koncepcia a školský vzdelávací program. Dnes tí, čo sú ôsmaci, nedostali od piatej triedy kompletné knihy. Taký školský rok ešte nebol. To znamená, že aj učiteľ si robí osnovy len podľa nadpisov, ale on tú knihu reálne nevidí,“ //skonštatovala. Podľa jej slov pritom učitelia potrebujú knihy predovšetkým pre metodiku. //„Učiť sa dá všelijako, ale on nevie, akú metodiku zvolil autor knihy. Preto sa učitelia dožadujú učebníc. Nie preto, že by nevedeli žiakov naučiť deliť, násobiť, gramatiku, alebo dejiny Európy. Ale v niektorých predmetoch je dôležité, aký postup si zvolil autor učebnice, pretože potom sa na to nadväzuje v ďalších ročníkoch,“ //pripomenula.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM