Správy

V Nitrianskom kraji otvoria prvý detenčný ústav: Budú v ňom duševne chorí väzni

Prípravy na otvorenie prvého detenčného ústavu na Slovensku sú v záverečnej fáze. Umiestnených v ňom bude najviac 75 osôb.

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom kraji otvoria prvý detenčný ústav: Budú v ňom duševne chorí väzni
12
Galéria

Budúci detenčný ústav otvoria začiatkom roka 2023 v obci Hronovce v okrese Levice. V októbri sa v zariadení konalo pracovné stretnutie Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva spravodlivosti SR a Psychiatrickej nemocnice Hronovce so Zborom väzenskej a justičnej stráže, sudcami a prokurátormi, aby spoločne doladili niekoľko praktických otázok v súvislosti s fungovaním detenčného ústavu.

“Detenčný ústav bude unikátnym zdravotníckym zariadením zabezpečujúcim liečbu duševne chorých pacientov s rizikovým správaním s ochranou príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Roky u nás absentovalo podobné zariadenie – nám sa ho podarilo zaradiť do systému a čoskoro bude sprevádzkované,” uviedla Lenka Dunajová Družkovská, štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR.

Prečítajte si tiež

Príprava otvorenia ústavu vstúpila do záverečnej fázy a jeho spustenie do prevádzky je naplánované na prvý kvartál roku 2023. Celková kapacita bude 75 umiestnených.

Legislatívne zmeny

V súčasnosti sa podľa rezortu zradvotníctva realizuje obstarávanie materiálno-technického vybavenia, nábor odborného personálu a prebieha tiež proces legislatívnych zmien, ktoré umožnia súdom umiestňovať osoby do detenčného ústavu.

„Zároveň je v II. čítaní vládny návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 576/2004, ktorým sa ustanovuje rozsah a podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti osobám v detencii v rámci osobitného liečebného režimu,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Nepretržitá starostlivosť

“V detenčnom ústave, ktorého zriadenie vychádza z odporúčaní Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, bude poskytovaná zdravotná starostlivosť v nepretržitej prevádzke tak, aby mohol byť naplnený účel detencie, ktorým je okrem ochrany spoločnosti aj potenciálne zlepšenie zdravotného stavu osoby vo výkone detencie, ” uzatvorila Lenka Dunajová Družkovská.

Fotografie zariadenia si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Budúci detenčný ústav pre duševne chorých väzňov v Hronovciach
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM