Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom kraji bude zelený ďalší okres: TOTO sa konečne zmení od pondelka
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V Nitrianskom kraji bude zelený ďalší okres: TOTO sa konečne zmení od pondelka

Nové opatrenia sa dotknú obchodov aj hromadných podujatí. Čo sa zmení v Nitrianskom kraji od pondelka 14. júna?

Správy
Správy

V Nitrianskom kraji bude zelený ďalší okres: TOTO sa konečne zmení od pondelka

Nové opatrenia sa dotknú obchodov aj hromadných podujatí. Čo sa zmení v Nitrianskom kraji od pondelka 14. júna?

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom kraji bude zelený ďalší okres: TOTO sa konečne zmení od pondelka
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Od pondelka 14. júna bude na Slovensku šesť okresov v zelenej farbe (stupeň monitoringu), 49 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti) a 19 okresov bude v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti).

V ružovej fáze (I. stupeň varovania) budú tri okresy a dva okresy budú červené (II. stupeň varovania). Žiadny okres naďalej nie je bordový ani čierny.

„Klesol počet hospitalizovaných, priemerne je to 314 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 28 z nich. Klesol aj počet pozitívnych prípadov, za posledných sedem dní je to priemerne denne 198 prípadov, reprodukčné číslo je 0,80 – 0,84. Do nemocníc prijímame menej ako 20 pacientov denne a nemocnice nabiehajú na štandardný režim,“ zhodnotilo situáciu na Slovensku ministerstvo zdravotníctva.

Situácia v Nitrianskom kraji

V Nitrianskom kraji bude od pondelka v oranžovej farbe (II. stupeň ostražitosti) len okres Levice. Zlepšiť sa nepodarilo ani okresom Komárno, Nové Zámky, Nitra a Zlaté Moravce, ktoré ostávajú od pondelka v žltej farbe, teda v I. stupni ostražitosti.

Polepšil si však okres Topoľčany, ktorý bude od 14. júna v zelenej farbe, čiže vo fáze monitoringu. V zelenej farbe ostáva aj okres Šaľa.

Zmeny v obchodoch

Na uvoľnenie opatrení sa môžu tešiť najmä obyvatelia žltých a zelených okresov. Zmeny sa týkajú kapacitných obmedzení v obchodoch.

Od pondelka sa kapacitné obmedzenie – jedna osoba na 15 štvorcových metrov (m2), nebude vzťahovať na obchodné prevádzky v stupni monitoringu a v prvom stupni ostražitosti (zelená, žltá farba).

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, účinnej od pondelka 14. júna 2021. Podľa vyhlášky sa tiež od pondelka vzťahuje podmienka dvojmetrového rozstupu medzi stolmi len na interiér reštaurácií.

Hromadné podujatia

V prípade hromadných podujatí bude po novom platiť okrem antigénových a RT-PCR testov aj LAMP test, teda kloktací test.

Postačí, ak budete mať v dobe začiatku podujatia 12-hodinový LAMP, antigénový alebo PCR test. Toto podľa vyhlášky platí pre tzv. jednorázové podujatie.

„Za jednorazové podujatie možno považovať podujatie bez konzumácie pokrmov a nápojov s maximálnou dĺžkou 48 hodín,“ stojí vo vyhláške. Jej celé znenie nájdete TU!

Podujatia počas pandémie

Opatrenia platné od 14. júna

RÚŠKA A RESPIRÁTORY

V zelených okresoch je povinné rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri.

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – maximálne 30% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
  • Zelené okresy (monitoring) – maximálne 50% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 1 000.
  • Podmienka pre interiérové služby akvaparkov – každá osoba využívajúca interiérové služby prevádzky sa musí preukázať potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 24 hodín alebo negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín.

Povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní.

DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
  • Zelené okresy (monitoring) – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.

UMELÉ KÚPALISKÁ

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – max. 30% kapacity.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 50% kapacity.
  • Zelené okresy (monitoring) – bez obmedzenia

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – kapacita izieb nie je obmedzená.
  • Zelené okresy (monitoring) – kapacita izieb nie je obmedzená.

Novinky pre dovolenkárov

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • povolené interiérové sedenie a konzumácia,
  • obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti,
  • odstup 2 metre medzi stolmi,
  • povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • povolené interiérové sedenie a konzumácia,
  • obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
  • odstup 2 metre medzi stolmi,
  • povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Zelené okresy (Monitoring):

  • počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
  • povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

FITNESS CENTRÁ

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
  • Zelené okresy (Monitoring): – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
  • Zelené okresy (Monitoring): – prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA

Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
  • státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
  • konzumácia v kinosálach je povolená – rúško/respirátor si možno zložiť iba na čas nevyhnutný na konzumáciu pokrmov či nápojov.
  • konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.

Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):

  • prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
  • evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
  • maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
  • v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
  • minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
  • státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
  • konzumácia v kinosálach je povolená – rúško/respirátor si možno zložiť iba na čas nevyhnutný na konzumáciu pokrmov či nápojov.
  • konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.

Zelené okresy (Monitoring):

  • prekrytie úst a nosa, s výnimkou času nevyhnutného na konzumáciu pokrmov a nápojov.
  • maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti) – interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti) – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
  • Zelené okresy (Monitoring) – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb
  • Podmienka: Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19).

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín