Lucia Berezna Rôzne

V Nitre vzniknú nové byty

Ešte v tomto kalendárnom roku by malo v Nitre pribudnúť vyše 200 nájomných bytov.

Štyri nové bytovky by mali vyrásť na sídlisku Diely, kde mesto s podporou štátu plánuje postaviť 92 dvojizbových bytov. Ďalších 115 nových bytov vznikne aj v dvoch bytových objektoch na Dvorčianskej ulici v mestskej časti Dolné Krškany. Budovy, v ktorých byty vzniknú, získalo mesto Nitra od armády. V týchto objektoch sa bude nachádzať 30 jednoizbových bytov, 5 trojizbových bytov a 80 garsóniek.

Bytovka kedysi slúžila ako slobodáreň, takže objekt si vyžiada množstvo rekonštrukčných a technických zásahov. Mesto má v pláne ponúknuť tieto byty hercom, učiteľom, zamestnancom nemocnice, magistrátu alebo polície. Nejedná sa však o sociálne byty, hoci podľa primátora Jozefa Dvonča je v záujme mesta pomôcť vyriešiť bytovú situáciu najmä ľuďom, ktorí nemajú bývanie napríklad po rozvode.

Celkové náklady na výstavbu sú vyčíslené na 3,9 milióna eur, z nich 30% bude tvoriť dotácia z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. V súčasnosti je evidovaných vyše 700 žiadostí o nájomné byty v rôznych kategóriách. Tri mesiace pred dokončením plánuje útvar kontroly preveriť, či sa podmienky žiadateľov nezmenili a či majú na byty nárok.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM