Tlačové správy

V Nitre sú úžasní žiaci: Každý rok organizujú Vianočný bazár, aby pomohli chorým deťom

Dobrým skutkom sa učia aj nitrianski školáci. Vďaka výnimočnému nápadu už pomohli niekoľkým rodinám s vážne chorými deťmi.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sú úžasní žiaci: Každý rok organizujú Vianočný bazár, aby pomohli chorým deťom
Zdroj: Detskycin.sk

Aj deti konajú doslova hrdinské skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to poukazuje projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Projekt Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby.

Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

Výnimočný nápad žiakov z Nitry

Za dobré skutky môžu deti aj verejnosť hlasovať v ôsmich kategóriách.

V jednej z nich sú za výnimočný nápad nominovaní aj žiaci z Nitry.

Na ZŠ Benkova v Nitre sa od roku 2012 každoročne koná dobročinný Vianočný bazár. Výťažok z neho putuje na pomoc chorým deťom.

Deti pomáhajú deťom

Najskôr školáci pomáhali organizáciám, ktoré sa venujú ľuďom v núdzi. V duchu hesla „deti pomáhajú deťom“ sa však postupne zamerali na svojich rovesníkov, s ktorými sa osud ťažko zahral.

Komu bude výťažok z bazára venovaný, rozhoduje Žiacky parlament, na základe návrhov od svojich spolužiakov. Vyzbieranú sumu z Vianočného bazára potom osobne odovzdávajú členovia Žiackeho parlamentu vybranej rodine dieťaťa.

„Za sedem rokov sme spoločne pomohli trom organizáciám a piatim rodinám s vážne chorými deťmi. Celková suma, ktorú sme vyzbierali na Vianočných bazároch, je 7 270,95 eur,“ prezradili žiaci.

Žiakom tejto školy sa vďaka čoraz vyššej vyzbieranej sume darí každý rok pomáhať viac a viac. „Je to super pocit, keď na tvárach obdarovaných vidíme prekvapenie z vyzbieranej sumy a vďačnosť za pomoc. Tešíme sa, keď nám potom dajú vedieť, na čo peniažky použili, prípadne nám pošlú fotky či napíšu list,“ dodávajú na záver nitrianski školáci.

Podporiť dobrý nápad žiakov zo ZŠ Benkova v Nitre môžete svojim hlasom priamo TU!

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM