Správy

V Nitre si pripomíname tradície vidieka: Nechýba ani remeselný jarmok, VIDEO

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre ožilo podujatím, ktoré láka všetky vekové kategórie. Nechýbajú zvieratá, parný vlak a zaujímavé expozície.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Pre zachovanie kultúrneho dedičstva národa nesmierne dôležité odovzdávanie tradícií z generácie na generáciu je cieľom podujatia Tradície slovenského vidieka, ktoré sa vo štvrtok začalo v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM) v Nitre.

Záujem o vidiek

Program podujatia sa zameriava na históriu a tradície v poľnohospodár­stve, potravinárstve a ich prepojenie na súčasnosť.

„Je dôležité, aby sme deti od najútlejšieho veku vychovávali k láske ku krajine, formovali ich vzťah k vidieku, pôde, životnému prostrediu. Je dôležité, aby deti rozumeli, ako sa dorábajú potraviny, že vajíčka nerastú v obchodnom reťazci. A je dôležité, aby sme ľudí viac pritiahli na vidiek a vzbudili o vidiek záujem,“ povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Organizátorom podujatia je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a agrokomplex Národné výstavisko, š. p. Nitra.

Prečítajte si tiež

Pre návštevníkov Slovenského poľnohospodárskeho múzea sú do nedele (22. 8.) sprístupnené všetky náučné expozície múzea – Mliečnica, Čistička osív, Mlyn, Voštinársky záboj, Lisovňa oleja, Pekáreň, Konzum, Hajloch, Poľnohospodárstvo, Včelárstvo. Lektori múzea predstavia tradičný spôsob pestovania poľnohospodárskych plodín, ich zber a následné spracovanie.

Súťaž v kosení

Na výstave nechýba ani remeselný jarmok spojený s ukážkou tradičných remesiel. V sobotu (21. 8.) sa uskutočnia preteky v kosení kosou, ktoré organizuje občianske združenie Slovenský kosecký spolok. Svoje skúsenosti s pestovaním rastlín a rezom ovocných stromov odovzdá záujemcom Slovenský zväz záhradkárov. Neoddeliteľnou súčasťou Slovenského poľnohospodárskeho múzea je Nitrianska poľná železnica, ktorá je najdlhšie zachovanou poľnou železnicou na území Slovenska.

Súbežne s výstavou Tradície slovenského vidieka sa koná Expozícia živočíšnej výroby, v rámci ktorej návštevníci majú možnosť vidieť hovädzí dobytok, kone, ovce, kozy, prasiatka a drobnochov – sliepky, zajace, morky, prepelice a kuriatka.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Témy, ktoré hýbu Nitrou

Tradície slovenského vidieka v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM