Rastislav Búgel Futbal

V Nitre si pripomenuli 70 rokov čermánskeho futbalu: Po polstoročí sa stretli hráči bývalého Dynama

Uplynulý víkend sa niesol v znamení stretnutia hráčov, ktorí pred 50 rokmi obliekali dres vtedajšieho futbalového klubu Dynamo Čermáň. Stalo sa tak pri príležitosti 70.výročia založenia klubu.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre si pripomenuli 70 rokov čermánskeho futbalu: Po polstoročí sa stretli hráči bývalého Dynama
Foto: Rastislav Búgel

Čermánsky futbalový klub si aktuálne pripomína 70 rokov svojej existencie. Vznikol v roku 1945 ako Dynamo Čermáň, neskôr sa premenoval na Strojár Nitra, aby neskôr dostal svoj terajší názov ČFK Nitra. Práve z prostredia klubu vzišli futbalovej verejnosti známe mená ako Miroslav Stoch, Ľubo Bernáth, Dušan Kolmokov a iní. „Cieľom tohto stretnutia je pripomenúť si tie krásne chvíle, ktoré sme spolu prežili na ihrisku i mimo neho, radosť z víťazstiev, ale aj smútok z prehier. Čermánsky futbal prešiel tromi etapami. Prvá etapa sa týka od roku 1945 až do 70.rokov, kde prvým trénerom a zároveň mentorom čermánskeho futbalu bol pán Janko Urban. Ďalej sa vtedy na vedení klubu podieľali pán Fajčík a pán Radvanský. Neskôr sa klub premenoval na Strojár Nitra a v roku 2003 sa premenoval na ČFK Nitra. V dnešnej dobe je klub zameraný hlavne na mládežnícke mužstvá, kde má v súčasnosti desať družstiev,“ prezradil jeden z bývalých hráčov Svätopluk Krčmárik.

Nechýbali spomienky

V sobotu 12.decembra bolo v priestoroch tunajšieho štadióna rušno. Stretli sa tu hráči, ktorí v minulosti obliekali dres Dynamo Čermáň. Pamätníci si spomenuli na pôvodné ihrisko (priestor dnešného železiarstva Tóth), stavbu prvých šatní a nechýbali ani historky o tlačení autobusu dolu kopcom. O zábavu a milý návrat v čase tak nebola núdza. „V našej dobe žiaľ bohu nebolo takéto vybavenie, okolo futbalu nebolo toľko ľudí. My sme si väčšinou zabezpečovali nielen tréningové procesy, ale sme sa starali aj o dopravu, budovali sme ihrisko a tak ďalej. My sme vtedy hrávali okres I. B triedu, oni teraz hrajú štvrtú ligu, kde je celkom iná organizácia, ale výkonnostne je to myslím porovnateľné, to čo bolo vtedy a to čo je teraz,“ povedal Krčmárik.

Čermánski chlapci

Na mesiace pripravované stretnutie napokon dorazilo 16 hráčov. V očiach sa zaligotali spomienky, keď prišiel nástup do šatne a obliekanie dresov. Bývalým futbalistom nechýbal elán, ktorý preukázali, keď sa odniekiaľ vyhrabala lopta. Spoločné fotenie zvečnilo milú chvíľu a išlo sa oslavovať. „Mančaft, ktorý sa teraz stretol, hral naozaj so srdcom pre Čermáň, pretože všetci okolo boli čermánski chlapci. Dnes za Čermáň hrajú možno dvaja-traja chlapci, ktorí tu bývajú. Predsa to srdiečko tam trocha chýba,“ dodal jeden z organizátorov a zároveň aj bývalý futbalista Svätopluk Krčmárik.

Zúčastnení futbalisti Dynama Čermáň:

  • Marián Fábry, Michal Varga, Peter Krčmárik, Ján Radijovský, Jaroslav Nemeš, Miro Nemeš, Juraj Urban ml., Július Mihálik, Juraj Šándor, Július Šodel, Milan Mikloš, Jozef Gergel, Svätopluk Krčmárik, Karol Švihel, Miroslav Bruker, Ján Mackovič

Foto: Rastislav Búgel

V Nitre si pripomenuli 70 rokov čermánskeho futbalu: Po polstoročí sa stretli hr
20
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM