Rastislav Búgel Rôzne

V Nitre sa stretlo dvesto vystavovateľov: Medzinárodný veľtrh sa začal

Vyše 210 vystavovateľov a spoluvystavovateľov z viacerých krajín sa prezentuje na 19. medzinárodnom veľtrhu Lignumexpo. Ten sa začal na nitrianskom výstavisku Agrokomplex.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa stretlo dvesto vystavovateľov: Medzinárodný veľtrh sa začal
Zdroj: TASR

Veľtrh strojov, nástrojov, zariadení a materiálov pre drevospracujúci priemysel sa koná v dvojročnom cykle a predstavuje komplexnú problematiku od pestovania lesa, ťažby dreva až po finalizáciu stavebno-stolárskych a nábytkárskych výrobkov z dreva, povedal riaditeľ výstaviska František Ďurkovič. Vystavovatelia sa prezentujú na ploche zhruba 12 000 štvorcových metrov. Súčasťou veľtrhu je výstava Les, komplexná prezentácia lesníckych činností, strojov a materiálov pre lesné hospodárstvo, semenárstva a pestovania lesa. Veľtrh potrvá do 3. októbra tohto roka.

S tradíciou

Prvý veľký špecializovaný veľtrh pre drevo pod názvom Lignumexpo mal premiéru v roku 1991. Od roku 2006 prešiel na dvojročnú periodicitu a bol prvýkrát organizovaný s podporou európskej federácie výrobcov drevospracujúcich technológii EUMABOIS so sídlom v Paríži. Časť expozícií tohtoročného veľtrhu Lignumexpo je orientovaná na prezentáciu výrobcov a dodávateľov strojov, nástrojov, zariadení, výrobkov pre drevársky a nábytkársky priemysel i technológií na spracovanie dreva. Druhú časť veľtrhu tvorí výstava strojov pre stolárske a nábytkárske prevádzky, piliarske a lesné ťažobné mechanizmy. „Väčšina exponátov, strojov pre stolárske a nábytkárske prevádzky, piliarske a lesné ťažobné mechanizmy, je počas výstavy v prevádzke a budúci užívatelia môžu priamo posúdiť ich technické parametre a konkrétne využitie,“ informoval Ďurkovič.

So sprievodnými podujatiami

Neoddeliteľnou súčasťou veľtrhu sú odborné sprievodné podujatia, na ktorých sú prezentované aktuálne poznatky z oblasti vývoja lesného hospodárstva a modernizácie drevospracujúceho a nábytkárskeho priemyslu. Široký odborný program umožní už tradične realizovať potrebnú odbornú diskusiu medzi drevármi, nábytkármi a výrobcami stavebno-stolárskych výrobkov navzájom, ako i s dodávateľmi dreva, lesníkmi. Medzinárodná odborná hodnotiteľská komisia ocení aj tento rok progresívne výrobky – stroje, materiály, náradie a vybrané drevárske výrobky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM