Rastislav Búgel Rôzne

V Nitre sa stretli najlepší hasiči: Konajú sa tu Majstrovstvá Slovenska

V Nitre sa dnes začali trojdňové Majstrovstvá Slovenskej republiky v hasičskom športe. Na ich 42. ročníku sa zúčastňuje 160 športovcov z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa stretli najlepší hasiči: Konajú sa tu Majstrovstvá Slovenska
Zdroj: TASR

Jednotlivé tímy sa na majstrovstvá museli kvalifikovať z okresných a krajských kôl. Tento rok sa popri profesionáloch po prvý raz zúčastňujú aj dobrovoľníci v kategóriách dorast a ženy.

Niekoľko disciplín

Šampionát sa začal prvou súťažnou disciplínou, ktorou je výstup do štvrtého podlažia cvičnej veže. Hasiči čo najvyššou rýchlosťou prekonávajú výšku takmer 11 metrov. „25. júna, pokračujeme dvomi disciplínami. Jednou z nich je beh na sto metrov cez prekážky a štafeta štyrikrát sto metrov. Posledný deň, teda vo štvrtok 26. júna, sa končí požiarnym útokom, ktorý je považovaný za kráľovskú disciplínu hasičských športov,“ uviedla Zuzana Farkašová z komunikačného a organizačného oddelenia Prezídia hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ).

Testujú si zdatnosť

Hasičský šport je súčasťou fyzickej prípravy príslušníkov HaZZ. Jeho disciplíny preto rozvíjajú základné zručnosti, ktoré musí ovládať každý hasič. „Všetci máme športového ducha. Hasiči si takto kontrolujú aj svoju zdatnosť, pretože pri zásahoch musia byť v dobrej fyzickej kondícii. Okrem toho ich šport udržuje aj v dobrej psychickej kondícii, ktorú v zložitých situáciách určite takisto potrebujú,“ dodala Farkašová.

Majstrovstvá hasičov
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM