Správy Komunálne voľby

V Nitre sa podľa Transparency objavila NEZÁKONNÁ antikampaň: Upozornil na ňu primátor

Bilbordy vykresľujú súčasného primátora ako zlého hospodára a sklamanie pre mesto. Kto za nimi stojí?

Ilustračný obrázok k článku V Nitre sa podľa Transparency objavila NEZÁKONNÁ antikampaň: Upozornil na ňu primátor
Zdroj: Marek Hattas - primátor Nitry

Transparency International Slovensko (TIS) podáva podnet na ministerstvo vnútra v súvislosti s podozrením na nezákonnú volebnú antikampaň v Nitre.

Tri mesiace pred komunálnymi voľbami sa v uliciach mesta objavili bilbordy namierené proti súčasnému primátorovi Marekovi Hattasovi. Bilbordy ho vykresľujú ako zlého hospodára a sklamanie pre mesto.

Prečítajte si tiež

V čom je problém?

„Či už si Hattas kritiku zaslúži alebo nie, nezákonná antikampaň deformuje volebnú súťaž. Keďže objednávateľa nevieme identifikovať, podávame podnet na ministerstvo vnútra,“ upozorňuje TIS.

Podľa názoru TIS kritici majú nárok na hodnotenie štvorročného pôsobenia súčasného primátora, zvolený spôsob je však problematický.

Anonymné bilbordy porušujú zákon. Buď preto, že za nimi stojí iný kandidát, avšak nie je na nich v rozpore s pravidlami uvedený, alebo ich zaplatil niekto ďalší, čo tiež zákon neumožňuje. TIS upozorňuje, že kampaň môžu viesť iba kandidáti a politické strany.

Kto kandiduje?

O post primátora Nitry sa budú uchádzať minimálne traja kandidáti, ktorí oficiálne oznámili svoju kandidatúru. Súčasný primátor Marek Hattas sa v komunálnych voľbách v roku 2018 uchádzal o primátorské kreslo ako nezávislý kandidát.

O primátorské kreslo zabojuje aj bývalý prednosta nitrianskeho mestského úradu a súčasný prednosta Mestského úradu v Trnave Igor Kršiak ako občiansky kandidát s podporou Hlasu-SD a nezávislý kandidát Štefan Štefek, ktorý je dlhoročným mestským poslancom. Svoje predvolebné bilbordy má v uliciach Nitry aj mestský poslanec Pavol Obertáš.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V NITRE SA OBJAVILA NEZÁKONNÁ ANTIKAMPAŇ Tri mesiace pred miestnymi a regionálnymi voľbami sa objavujú aj prvé...

Posted by Transparency International Slovensko on Tuesday, July 26, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM