Iné športy

V Nitre chcú vytvoriť slovenský REKORD: Hokejbal budú hrať nepretržite 50 hodín

Prvý prázdninový víkend sa bude na hokejbalovom ihrisku pod Zoborom niesť v znamení prekonávania slovenského rekordu. Tímy budú hrať hokejbal nepretržite 50 hodín. Unikátnym podujatím chcú organizátori priblížiť tento šport širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre chcú vytvoriť slovenský REKORD: Hokejbal budú hrať nepretržite 50 hodín
Zdroj: Dnes24.sk

Maratón v hokejbale sa v Nitre nekoná po prvý raz. Nitrianska hokejbalová organizácia si už na konto jeden slovenský rekord pripísala. “V roku 2018 sme ako jediní na Slovensku hrali hokejbal nepretržite 36 hodín, čím sme sa zapísali do Knihy slovenských rekordov. Po štyroch rokoch sme si povedali, že latku posunieme vyššie, na 50 hodín,” uviedol Juraj Halmo, podpredseda NiHbO a člen organizačného tímu.

Maratón potrvá viac ako dva dni – začne v piatok na obed a skončí v nedeľu popoludní. Športový areál pri ZŠ kráľa Svätopluka sa tak zmení na stanové mestečko, ktorý bude zázemím pre 13 tímov prevažne z Nitry. Hrať sa bude na malom ihrisku vo formáte 3+1. Maratón zaháji v piatok o 12:00 nitrianska hokejbalová mládež.

Súčasťou maratónu bude exhibičný zápas

Najatraktívnejší program čaká na návštevníkov v piatok o 18:00. Na programe totiž bude exhibičný zápas, v ktorom sa bývalí hokejisti Boris Valábik a Marián Gáborík postavia proti hráčom HK Nitra. Nebude tak núdza o známe mená. Korčule vymenia za tenisky Tomáš Hrnka, Marek Tvrdoň, Adrián Holešinský, Filip Krivošík aj Marek Slovák. Chýbať nebude ani Stano Petrík, najlepší hokejbalista sveta z roku 2015, či bratia Marek a Ivan Gajdošovci, ktorí len pred pár dňami reprezentovali Slovensko v Kanade na Majstrovstvách sveta v hokejbale.

Prečítajte si tiež

Organizátori chcú týmto unikátnym podujatím priblížiť hokejbal širokej verejnosti. „Radi by sme ukázali najmä rodičom a deťom, že je to perspektívny kolektívny šport, ktorý má v Nitre vytvorené výborné podmienky,“ doplnil J. Halmo. Deti sa budú môcť počas piatku a soboty zoznámiť s hokejbalom prostredníctvom rôznych športových aktivít, možnosti na šantenie poskytne skákací hrad a veľká nafukovacia šmykľavka.

Ako je možné hrať nepretržite 50 hodín?

Tímy hrajú turnajovým spôsobom každý s každým, vo formáte 3+1 (traja hráči, jeden brankár). „Keďže ide o vytvorenie rekordu v nepretržitom hraní hokejbalu, ihrisko nemôže byť prázdne. Nie je priestor ani na rozcvičku tímov na ploche – povolená je len krátka pauza potrebná pre výmenu mužstiev,“ vysvetlil J. Halmo. Jeden zápas potrvá 33 minút, celkovo odohrajú tímy viac ako 80 zápasov. Úvodných 6 hodín navyše vyplní mládež Nitrianskych Rytierov.

Ak hokejbalisti vydržia hrať celých 50 hodín a podarí sa im vytvoriť nový slovenský rekord, priblížia sa tak svetovému rekordu, ktorý patrí mestu Lethbridge v Kanade. Hokejbalový maratón tam v roku 2008 trval celých 105 hodín a 17 minút.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM