Webnoviny - Rôzne

V nemocniciach vás neošetria

Prevádzkovatelia nemocníc v Leviciach a v Topoľčanoch požiadali o zastavenie licencie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Martin Naništa Foto: SITA/Michal Burza

(WEBNOVINY) – Podľa Nitrianskeho župana Milana Belicu však dočasné zatvorenie nemocníc nehrozí. “Nečakal som to, lebo ich povinnosťou bolo až do 28. februára polnoci poskytovať zdravotnú starostlivosť. Lekár kraja musí na mieste posúdiť situáciu a začne správne konanie,” reagoval dnes na brífingu Belica. Od 1. marca má nemocnice prevádzkovať novozaložená nezisková organizácie Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorej sa už podarilo získať licenciu. V súčasnosti pripravuje nové pracovné zmluvy so zamestnancami. Potrebné prístrojové vybavenie chce kraj zabezpečiť v spolupráci s okolitými nemocnicami.

Kraj vypovedal v novembri 2009 nájom neziskovým organizáciám, ktoré spravujú nemocnice Levice a Topoľčany pre dlhy za energie, ktoré sú podľa Belicu vo výške zhruba milión eur. Od minulého týždňa obe nemocnice poskytujú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť a ich prevádzkovatelia si odnášajú z budov prístroje a vybavenie. Podžupanka Ľubica Burdová za to podala trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu krádeže na neziskovú organizáciu, ktorá spravuje nemocnicu Levice. Polícia zároveň začala voči tejto neziskovke trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu sprenevery.

Riaditeľ nemocnice Topoľčany Martin Naništa hovorí, že nemocnice kraju žiadny milión eur nedlžia. “Naopak, vyšší územný celok dlhuje len topoľčianskej nemocnici viac ako 300 000 eur za vykonané, doteraz vyfakturované a neuhradené opravy väčšieho rozsahu na majetku VÚC,” uviedol. Zároveň dodal, že budú od kraja právnou cestou vymáhať náhradu škody za zmarené investície od 13 do 17 miliónov eur. Belica dnes informoval o tom, že na nájomnom neziskovky župe platili zhruba 100 000 eur ročne, v prvom roku to bolo 116 000 eur. Ako však zdôraznil, kraj platí za nemocnice daň z nehnuteľnosti, poistenie majetku, opravy a údržbu, odpisy, investície z rozpočtu kraja do prenajatého majetku a záväzky voči plynárom z rozpočtu. Neziskovky zároveň majú príjem z prenajímania majetku – obe nemocnice po zhruba 119 000 eur. Tieto položky spolu podľa Belicových slov tvoria 8,9 milióna eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM