Správy

V nemocnici v Nitre dočasne ZATVORILI detskú JIS: Zdravotné sestry vyradil COVID

Detská JIS v nitrianskej nemocnici by mala byť zatvorená približne dva mesiace. Chýbajú zdravotné sestry.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici v Nitre dočasne ZATVORILI detskú JIS: Zdravotné sestry vyradil COVID
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Fakultná nemocnica Nitra dočasne zatvorila detskú Jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). Podľa informácie zo sekretariátu nemocnice je dôvodom vyšší výpadok zdravotných sestier pre ochorenie COVID-19.

Potrebovali by posily

Podľa vyjadrenia predsedu Lekárskeho odborového združenia a súčasne pediatra v nitrianskej nemocnici Petra Visolajského je hlavným dôvodom dlhodobá poddimenzovanosť zdravotníckeho personálu, ktorá je celoslovenským problémom.

Na Klinike detí a dorastu Fakultnej nemocnice v Nitre, kam patrí aj detská JIS, pracuje aktuálne päť atestovaných skúsených pediatrov a päť zdravotných sestier. „Potrebovali by sme minimálne ďalších päť atestovaných lekárov a päť zdravotných sestier. Ak ich je polovica a aj z nich niektorá vypadne, či už pre chorobu alebo dovolenku, zákonite sa to musí výrazne prejaviť,“ skonštatoval Visolajský.

Prečítajte si tiež

Podľa jeho slov už súčasný stav s nedostatkom zdravotníkov nedokážu riešiť jednotlivé nemocnice, situácia si vyžaduje centrálne systémové riešenie. Na nedostatok zdravotníkov upozorňujú odbory dlhodobo, podľa slov Visolajského bude zatvorených oddelení pribúdať na celom Slovensku.

Čo bude ďalej?

Detská JIS v nitrianskej nemocnici by mala byť zatvorená do začiatku septembra, podľa Visolajského je otázne, čo bude ďalej. Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR bolo o dočasnom uzatvorení detskej JIS v Nitre informované.

„Detských pacientov posádky rutinne transportujú do príjmovej ambulancie, lekár vyhodnotí stav dieťaťa, zastabilizuje ho a v prípade potreby sa môže vykonať transport detského pacienta do iného ústavného nemocničného zariadenia, ktoré ho prijme. Do týchto chvíľ sme však v prípade nitrianskej nemocnice podobný prevoz neriešili,“ potvrdila hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM