Rastislav Búgel Samospráva

V Mestskom úrade osadili bustu Štefánika: Mesto ju dostalo do daru

Vo vestibule Mestského úradu v Nitre je od dnešného dňa umiestnená busta Milana Rastislava Štefánika. Jej autorom je František Blaho.

Ilustračný obrázok k článku V Mestskom úrade osadili bustu Štefánika: Mesto ju dostalo do daru
Zdroj: Dnes24.sk

„Bronzovú bustu daroval mestu Ján Viliam Miklík, ktorý ju získal ako dedičstvo po svojom starom otcovi,“ informovala Terézia Zaujecová z odboru kultúry na Mestskom úrade v Nitre. Mesto vyčlenilo finančné prostriedky na zhotovenie podstavca, na ktorom je busta osadená. Slávnostné odhalenie busty zorganizovalo pri príležitosti 95. výročia úmrtia generála M. R. Štefánika mesto Nitra v spolupráci so Spoločnosťou M. R. Štefánika, klubom Nitra.

Financie nezískali

Spoločnosť M. R. Štefánika sa už niekoľko rokov usiluje zrealizovať osadenie sochy generála Štefánika v meste pod Zoborom. Vo februári minulého roka ukončila verejnú zbierku na jej zhotovenie, tá však očakávané finančné zdroje nepriniesla. Čistý výnos verejnej zbierky dosiahol 2071 eur, náklady na zhotovenie sochy sú však vyčíslené na 133 000 eur. Spoločnosť výnos zo zbierky odovzdala mestu Nitra na jeho účet, peniaze môžu byť použité výlučne na zhotovenie sochy Štefánika v Nitre. Autorom diela by mal byť akademický sochár Miroslav Tomaška z Bánoviec nad Bebravou. Jeho návrh vybrala zo súťaže odborná komisia menovaná mestom Nitra.

V minulosti bola pred súdom

Bronzová socha by mala stáť pred budovou Krajského súdu v Nitre. Na rovnakom mieste bola socha Štefánika umiestnená už v rokoch 1939 až 1946. Vytvoril ju akademický sochár Miroslav Motoška a do Nitry ju previezli z Levíc slovenskí vojaci, keď mesto po Viedenskej arbitráži obsadili Maďari. V povojnovom období sa socha vrátila z Nitry naspäť do Levíc.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM