Monika Földešiová Od Vás

V Malajzii oslávil narodeniny aj úspech

Ešte v júli nás rodina Janka Boreckého žiadala prostredníctvom nášho portálu Nitra24 o uverejnenie výzvy k finančnej výpomoci. Tá mala ich 15-ročnému synovi a talentovanému karatistovi dopomôcť dostať sa na Majstrovstvá sveta v Malajzii.

Aj napriek nepriaznivej finančnej situácii sa nádejnému športovci podarilo na celosvetové podujatie dostať a vybojovať nádhernú 7. priečku. Prečítajte si krátky rozhovor s mladým nitrianskym reprezentantom.

Bolo ťažké dostať sa na tieto majstrovstvá sveta? Vieme, že boli náročné aj finančné požiadavky… Majstrovstvám sveta predchádzala náročná sezóna plná domácich a medzinárodných turnajov. Definitívne rozhodnutie o nominácii padlo na reprezentačnom sústredení. V karate môže ísť na vrcholné podujatie vždy iba jeden zástupca krajiny v konkrétnej kategórii. V mojom prípade to bola kategória kata kadeti (14 – 15-roční). Náklady na Malajziu nám pomohla pokryť najbližšia rodina a príbuzní za čo som im veľmi vďačný. Bez nich by som sa MS nezúčastnil.

Aké si mal ambície? Splnili sa ti? Bol to skvelý pocit už len z toho, že som sa tam prebojoval cez všetkých konkurentov zo Slovenska a počítal som s tým, že v každom kole je najlepší súper z jednotlivých štátov. Pre mňa bolo úspechom každé jedno vyhraté kolo. ** Skončiť na svetovej súťaži siedmy je viac než úctyhodné…** Byť siedmy na svete je skvelý pocit, ale viem že musím na sebe ešte popracovať, keďže konkurencia je veľmi silná. Avšak viem, že som na dobrej ceste a hádam na nasledujúcom šampionáte to bude ešte lepšie :)

Ako dlho sa venuješ karate? Karate som začal trénovať keď som nemal ani 5 rokov. Prvý rok to bolo formou všeobecnej pohybovej prípravy, aby sme neskôr zvládli fyzicky náročné techniky. A teraz som práve v Malajzii oslávil svoje 15. narodeniny. ** A čo Malajzia, mal si čas spoznať ich kultúru, pozrieť si nejaké pamiatky?** V Malajzii bolo na rozdiel od Slovenska veľmi horúco a vlhko. Našťastie mal hotel svoj bazén, kde sme trávili veľa času. Navštívili sme Singapur, kde ma ohromilo množstvo mrakodrapov a čistota v jeho uliciach. V hlavnom meste Malajzie – Kuala Lumpur sa mi páčili dve veže, navzájom prepojené. O ich kultúre som sa veľa nedozvedel, len to, že väčšina sú moslimovia, ich hudobný hit je aj [link=http://www­.youtube.com/wat­ch?v=YmGkO6WBswc&fe­ature=related]MAC­HI OPEN THE BOTTLE – official BEER – MANKATHA[/link] :D

Čo ťa čaká v najbližšej dobe, nejaká súťaž alebo turnaj? Do konca roku ma čakajú dva Slovenské poháre a Majstrovská Slovenska. V januári to bude medzinárodný turnaj v Chorvátsku. Sú to zároveň nominačné turnaje pre februárové majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v Azerbajdžane (Baku).

foto. video: Slavomír Borecký

V Malajzii oslávil narodeniny aj úspech
1
Galéria
janko borecky
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM